Svenska Ann-Margret om den heta romansen med Elvis

Svenska Ann-Margret om den heta romansen med Elvis

Elvis Presley älskade tre kvinnor i sitt liv. Mamma Gladys, hustrun Priscilla – och svenska Ann-Margret.

16 augusti 1977, idag för 40 år sedan, föll rocklegendaren Elvis Presley ihop i badrummet i sitt Graceland. Hans liv gick inte att rädda. Elvis blev 42 år gammal, han sista år var fyllda av fel mat och fel (och för mycket) piller.

Presleys minne hedras än i dag av miljontals fans över hela världen. Bland de som har Elvis i ett speciellt rum i sitt hjärta finns svenska Ann-Margret Olsson, 76.

Det fanns tre kvinnor som Elvis älskade under sitt liv: mamma Gladys, som dog 1958, hustrun Priscilla, som han skilde sig ifrån 1973, och så Ann-Margret Olsson, född i Valsjöbyn i Härjedalen.

Fem år gammal kom Ann-Margret till USA, men glömde aldrig sina svenska rötter. I sitt nya hemland började hon dansa och sjunga. 20 år gammal gjorde hon både skivdebut och filmdebut och stod snart på scenen i Las Vegas.

1963, då hon var 22 år mötte hon Elvis Presley, 28 år. Han, en av världens mest kända artister, hon ett etablerat namn både på scen och på film. Hennes farliga och heta utstrålning på scen hade gett henne smeknamnet ”Djuret”.

Ann-Margret i "Bye Bye Birdie" från 1963.

Ann-Margret i “Bye Bye Birdie” från 1963.

Nu var hon kontrakterad av filmbolaget MGM för att spela mot Elvis i filmen ”Viva Las Vegas”. Hon har själv skrivit om det första mötet med Elvis i sina memoarer.

– Jag sträckte ut min hand. ”Jag har hört så mycket om dig”, sa jag och sa han i samma ögonblick. Vi fick ett gott skratt och isen var bruten. Jag kände mig ganska lugn, trots att jag visste att detta var mannen som fångat varje flickas hjärta. Föga anade jag att han snart skulle fånga mitt, skriver Ann-Margret.

15 juli 1963 flyttade filmsällskapet in på Sahara Hotel för en veckas inspelning på plats, resten skulle spelas in i Los Angeles. Elvis och Ann-Margret fann varandra snabbt.

– Vi var som spegelbilder av varandra på scen, vi rörde oss åt precis samma håll och på samma sätt. Vi var elektriska, skriver Ann-Margret i sin bok.

De upptäckte snart att de hade mycket gemensamt, inte bara musiken. De älskade motorcyklar, familjeliv och delade gudstro. De kunde sitta upp hela nätterna och prata. Ann-Margret hade heller inget emot att Elvis ofta åtföljdes av ett entourage av kompisar, även när de gick på sina första dejter.

– När han ville börja träffa mig på tu man hand förstod jag att vi kommit ett steg längre. Det betydde att Elvis verkligen litade på mig, skriver Ann-Margret.

Elvis Presley och Ann-Margret i "Viva Las Vegas" från 1964.

Elvis Presley och Ann-Margret i “Viva Las Vegas” från 1964.

Den heta kärleksaffären fortsatte även efter att filmen var klar. Vännerna förstod att detta inte bara var en tillfällig affär.

– Han var verkligen kär i henne. Det var riktigt på allvar, har en av Elvis vänner berättat.

Elvis var dock av den gammeldags sorten, uppfostrad med amerikanska Söderns regler hur man uppvaktar. Han hade redan 1959 lovat den då 15-åriga Priscilla Ann Beaulieu sitt hjärta och kände sig tvingad att följa det.

– Det fanns faktorer i Elvis liv som tvingade honom ifrån mig, och jag förstod det. Elvis hade alltid varit ärlig mot mig, men det blev ändå en besvärlig situation, har Ann-Margret berättat.

Elvis gifte sig med sin Priscilla som utlovat 1967, men fortsatte att hålla kontakten med sin svenska flickvän. Varje gång Ann-Margret hade premiär på sin show i Las Vegas sände Elvis en gigantisk blomsteruppsats. Vid hennes premiär på Hilton Hotell i Las Vegas 15 augusti 1977 dök aldrig blommorna upp. Inte heller något telegram. Dagen därpå ringde Elvis närmaste vän till Ann-Margret med budet om Elvis Presleys död.

FOTO: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN