Därför bråkar hela världen om färgen på den här klänningen

Det konstigaste i dag är den här klänningen – eller snarare det faktum att vi inte verkar kunna enas om vilken färg den har.

Det var Buzzfeed som först publicerade bilden på klänningen som delar världen i två läger och fått hela internet att storma.

Den vilda debatten handlar om att vissa personer tycker att klänningen ser ut att vara vit och guldfärgad, medan andra ser den som blå och svart.

dress

Enligt en omröstning på Buzzfeed ser 72 procent av användarna klänningen i vitt och guld, medan 28 procent tycker att den är svart och blå.

Det lustiga i sammanhanget är att även Aftonbladet har en omröstning där resultatet är nästan exakt detsamma – 71% anser att klänningen är guld och vit medan 29% anser den vara svart och blå.

Och diskussionen bara fortsätter. Buzzfeed påstår sig ha hittat klänningen i en webshop – och den är svart och blå!

dress2

Enligt sajten är det här samma klänning som den ovan, med den enda skillnaden att klänningen på första bilden har en bolero över. Nu vet vi inte alls vad vi ska tro.

Men vad är då förklaringen bakom det här mysteriet? Enligt hjärnforskaren Bevil Conway vid Wellesley College kan en förklaring vara att dagsljusets olika skiftningar påvekar vilken färg vi ser, eftersom vår hjärna försöker sålla bort den förvrängning av färgerna som dagsljuset skapar.

– Folk bortser antingen från den blå sidan, och ser klänningen i vitt och guld, eller så bortser de från den guldiga sidan och ser blått och svart, säger han till Wired.