10 ofräscha fakta om nästan ALLA sovrum

10 ofräscha fakta om nästan ALLA sovrum

Sovrummet – en fristad eller en bakteriehärd? Här är 10 saker om ditt sovrum som du kanske inte tänker på.

Finns det något bättre än att krypa ner i en varm och skön säng efter en lång dag? Men ger du dig verkligen iväg till drömmarnas land i en så fräsch miljö som du faktiskt borde, med tanke på alla timmar du tillbringar här? Läs de här 10 punkterna och få ett betydligt fräschare sovrum!

1. Mobiltelefoner i sängen

Vi vet att vi inte BORDE, men mobiltelefonen hänger ofta med i sängen ändå, och här kan vi snacka om en riktig bakteriebomb som vi går och lägger oss med! Försök att låta bli att ha telefonen med i sängen, och ha som vana att torka av den med ett desinficerande medel några gånger varje vecka.

2. Kuddarna

Visste du att en helt vanlig huvudkudde dubblar sin vikt på tre år? Det beror på all kvalster och död hud som den suger åt sig, äckligt eller hur? Lösningen på problemet är som tur är enkelt, tvätta kuddarna regelbundet och byt ut dem som tappat all form.

kudde

3. Gammalt smink

Händer det att du somnar med sminket på? Förutom att din hy kommer tacka dig om du slutar att gå och lägga dig med mascara, så finns det nu ännu en anledning att få in rutinen att torka av allt smink innan du lägger dig. Det säger sig kanske självt att gammal ingrodd mascara och puder som hamnar på huvudkudden inte är superfräscht i längden…

4. Snuskig bäddmadrass

Tyvärr drar också bäddmadrassen åt sig en massa ofräscha saker. Många glömmer bort att tvätta just madrassen.

5. Du sover med 1,5 miljoner kvalster varje natt

Kvalster, ingen ser dem, men alla vet att de finns. Om du också får krypningar av att veta att de små djuren bor i din säng kan det vara bra att veta att de inte är så förtjusta i frisk luft! Om du helt enkelt låter bli att bädda och istället vädrar sängkläderna så blir de betydligt färre.

kvalster

LÄS MER: Så ofta ska du tvätta dina sängkläder, kuddar och handdukar

6. Din pyjamas är full av bakterier

Åtminstone om du är som de allra flesta. En amerikansk studie har visat att genomsnittskvinnan använder samma pyjamas 17 nätter i rad. Och förutom att sova i våra pyjamasar, går vi ju ofta omkring i dem och pysslar om kvällarna. Enkel lösning: byt och tvätta din pyjamas ofta! MINST en gång i veckan bör den få snurra några varv i tvättmaskinen.

7. Heltäckningsmattan – skitigare än en toalett

Har du heltäckningsmatta i sovrummet? Skönt för fötterna, ja, men inte superfräscht! Föga förvånande samlar den åt sig en massa skräp eftersom du ofta trampar runt barfota, på väg från duschen, efter jobbet och så vidare. Faktum är att en heltäckningsmatta har 4 000 gånger mer bakterier än din toalett! Det enklaste sättet att slippa detta är att antingen välja ett golv som går att torka av, eller att dammsuga heltäckningsmattan ofta.

8. Kom ihåg att vi svettas när vi sover

Luktar det konstigt? Det är inte konstigt alls, vi svettas ju även när vi sover. Byt påslakan ofta – och tvätta gärna täcket också!

9. Sängen kan sprida virus

Är någon i familjen sjuk? Tvätta då händerna ofta och se till att torka av ytor som du rör med händerna, som dörrhandtag – och sänggavel! Virus kan leva upp till två dygn, så även om du är noga med hygienen när du är vaken kan de små sjukdomsspridarna finnas på ställen du inte tänkt på och göra dig sjuk när du sover.

10. Husdjuren

Även om vi älskar våra hundar och katter över allt annat är det ingen höjdare att ha dem med oss i sängen. Våra fyrfota vänner drar som bekant ofta runt på alla möjliga sorters smuts och det vill du helt enkelt inte sova i.

katt

LÄS OCKSÅ: 10 vanliga (och snuskiga) misstag vi gör när vi städar

Källa: Good Housekeeping

Text: Malin Perlheden

Från: Allers 

Gifs via: Giphy

FRÅN FÖRSTASIDAN