Smakar Ahlgrens bilar verkligen olika beroende på färg? Här är svaret!

Gröna, rosa och vita godisbilar – vad är egentligen skillnaden? Smakar bilarna olika beroende på färg?

Ahlgrens bilar har varit ett givet inslag i godishyllan sedan de lanserades första gången 1953. Alla har sin egen favorit och åsikt om vilken som är godast. Men vad är egentligen skillnaden? Smakar de rosa jordgubbe, de gröna päron och de vita vanilj? Eller smakar alla likadant?

Tillverkaren Cloetta är förtegen om sanningen och låter konsumenterna själva avgöra saken.

Huruvida den rosa, vita eller gröna bilen har samma smak eller inte, lämnar vi upp till alla som äter Ahlgrens bilar att själva bedöma,” har Cloetta meddelat på sin hemsida.

Upplever du också olika smak på bilarna?

LÄS OCKSÅ: 29 klassiska godisar som vi älskade när vi var små

Vi blir lurade

Aftonbladet har gått ett steg längre och gjort en jämförelse av bilarnas ingredienser. Det visar sig att den enda skillnaden är färgämnena karbinsyra och klorofyllinkopparkomplex.

– De är båda två färgämnen och tillför inte någon smak över huvud taget, säger Carmina Ionescu, ämneskoordinator på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Bilarna innehåller alltså identiska smakämnen – och kan då logiskt sätt inte smaka olika. Ändå upplever vissa en skillnad. Varför?

Jo, därför att smak inte bara handlar om innehåll. Det inkluderar även lukt, färg och sammansättning. I det här fallet är det färgen som avgör hur vi upplever smaken.

Slutsats: Bilarna har i grunden EXAKT samma smak. Det är hjärnan som lurar oss att tro något annat. Enda skillnaden är färgämnena.

LÄS MER: 27 helt galna desserter som vi vill äta NU

Källa: Aftonbladet, Nyheter24 och Cloetta

Av: Margaretha Malmgren

Från: Allas