LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Gert Fylking kan knappt gå längre: ”Kommer jag att vakna imorgon?”

26 apr, 2024 
Linn Seipel
Maria Broberg
Tv- och radioprofilen Gert Fylking berättar i en ny intervju med Hänt om svårigheterna att gå – och hur läkarbesöken nu förtiden alltid slutar på ett och samma sätt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gert Fylkings längtan efter kärlek – sex år efter skilsmässan från TanjaBrand logo
Gert Fylkings längtan efter kärlek – sex år efter skilsmässan från Tanja

Gert Fylking, 78, har synts och hörts i etermedier i decennier. Sedan en tid tillbaka är han dock pensionerad och under de senaste åren har hälsan kommit att pröva honom rejält.

För drygt 13 år sedan tvingades Gert att byta ut en del i sin höft och ort efter började han känna en påfallande smärta i fötterna. Läkarna kom att diagnosticera honom med neuropati, en obotlig och kronisk sjukdom som påverkar nervcellerna – och i värsta fall kan komma att innebära amputation.

Vid senare läkarbesök har man dock konstaterat att det inte nödvändigtvis behöver vara det. Gert kämpar nämligen också med hjärtat, ett envist diskbråck och har fått en så kallad TIA. Tillstånd som alla kan påverka nervcellerna likt neuropati.

Annons

Gert Fylking tvingad till tung medicinering – läkarnas besked

När Hänt nu stämmer av läget med Gert, berättar han utvecklingen dessvärre inte gått åt rätt håll. Något som fått honom att tänka alltmer på döden.

– Nu går jag och lägger mig och tänker ”kommer jag att vakna imorgon?”. Och så gör jag det. Så går det en dag till, säger Gert.

Han går regelbundet hos läkare för att kolla upp allt, men han menar att i hans ålder finns det inte så mycket att göra. Det är livets gång.

– Jag har ju varit hos en massa läkare, som har en massa synpunkter på mitt liv och leverne. I slutändan så får man ett gäng tabletter. Och det brukar sluta med att man får en tablett till. Så nu har jag väl nio tabletter tror jag, varje morgon. Det är mot hjärtrytm, det är mot blodtryck, prostata... Ja, det är mot det mesta liksom.

Gert Fylking kan knappt gå: ”Inte roligt att bli gammal”

Ännu kan Gert ta sig runt själv och göra enklare vardagssysslor. Men det tar på krafterna och är inte helt lätt, förklarar han.

– Eftersom jag är solokvist, ensam, är det ingen som pushar på en. Och jag har ingen att pusha på. Vilket gör att man blir väldigt utlämnad till att läsa, skriva och titta på tv eller ta en promenad, säger Gert och fortsätter:

– Även om det går väldigt stapplande det där med promenerandet. Jag har dålig balans och jag har ont i mina stackars fötter. Jag blir lätt andfådd. Så det är sådär, men det är bara att kämpa på. Nej, fy fan. Det är inte roligt att bli gammal.

FOTO: TT

Annons