LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo
Festis marknadsföring banner

Jan Guillous förmögenhet – arvslös efter konflikten: ”Helt fel”

26 apr, 2024 
Jan Guillou
Han är en av Sveriges mest välkända författare.
Men hur mycket pengar tjänar egentligen Jan Guillou? Varför gjorde mamman honom arvslös? Vilka ärver hans förmögenhet när han går bort?
Hänt reder ut!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Andreas Wilson och Isac Calmroth reagerar på "nya" och "gamla" Ondskan: ”Peruk?”Brand logo
Andreas Wilson och Isac Calmroth reagerar på "nya" och "gamla" Ondskan: ”Peruk?”

I vintras snackades det en hel del om Jan Guillous, 80, succéroman Ondskan, som kom ut i butik för snart 40 år sedan. Anledningen? TV4 släppte en serie baserad på Jans delvis självbiografiska bok – och både tittare och kritiker jublade! Även författaren själv älskade den nya filmatiseringen.

– Jag var skitnervös eftersom det kändes väldigt viktigt att han skulle gilla serien. Men han var så jäkla fin. Han gillade det och blev rörd, sa Isac Calmroth, som spelar huvudkaraktären Erik Ponti, till Aftonbladet om Jan Guillous reaktion.

Annons
Isac Calmroth
Isac Calmroth spelar Erik Ponti i Ondskan-serien.Claudio Bresciani/TT

Arvslös efter konflikten – Jan Guillous egna ord

Men det är inte alla som hurrar åt Ondskans framgångar. I en intervju med Expressen 2003 anklagade författarens mamma, Marianne Hansén, sin son för att ljuga i boken.

– Att han skulle vara misshandlad varje dag, det är helt fel. Det är hemskt synd att Jan går så in i sin fantasivärld, sa hon då.

Tio år senare gick Marianne bort, 91 år gammal. Konflikten mellan dem löste sig aldrig och av den anledningen blev Jan arvslös.

Annons

”Hela min kvarlåtenskap skall tillfalla min dotter”, står att läsa i testamentet som upprättades 2006.

– Det har ingen som helst betydelse för mig, sa Jan Guillou om att ha blivit struken ut testamentet.

Jan Guillous pengar och barn – de ärver förmögenheten

Många år har gått sedan dess och trots att han blev arvslös går det onekligen ingen nöd på Jan ekonomiskt. Enligt Nyheter24 hade författaren en fastställd förvärvsinkomst på 3 443 300 kronor år 2022, vilket innebär att han kunde ta ut cirka 287 000 kronor i månaden. Han hade dessutom ett överskott av kapital på hela 1 593 071 kronor. Inte illa!

Annons

Jan äger också flera bostäder. Han och hustrun Ann-Marie Skarp, 72, bor i en femrummare på Östermalm som enligt Hitta.se är värderad till 25 200 000 kronor.

När Jan ledsnar på storstan kan han åka till sin 174 kvadratmeter stora skrivarstuga, som ligger på Barkö, i Östhammar kommun!

Dan Guillou
Jan Guillous 53-årige son Dan arbetar med politik.

Vilka är det då som kommer att ärva alla dessa fastigheter och pengar när Jan Guillou går ur tiden? Förutom hustrun tillfaller förmögenheten Jans två barn, Dan Guillou, 53, och Ann-Linn Guillou, 52. Sonen och dottern har Jan ihop med författaren Marina Stagh, 80, som han levde ihop med i många år.

FOTO: BYRMO CAROLINA/Aftonbladet/Aftonbladet, Jonas Ekströmer/TT

Annons