LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Peter Harryson i rullstol – lider i det tysta: ”Hål överallt”

25 apr, 2024 
Hedvig Tärnholm
Den folkkära programledaren och skådespelaren Peter Harryson talar nu ut om livet och krämporna.
För Hänt berättar han om en tuff period där viljan ibland sviktade.
– Det är kratrar och hål överallt, men det är ju ett ben i alla fall, säger han till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Olle Jönsson om sjukdomen: "Man kan inte dö av den"Brand logo
Olle Jönsson om sjukdomen: "Man kan inte dö av den"

Den folkkära skådespelaren Peter Harryson, 76, har en 50 år lång karriär att se tillbaka på. Förutom succén som Paddan i Det susar i säven och sluge redaren Pehr Silver i Rederiet har han charmat tv-publiken som programledare för Så ska det låta.

Strax efter påsk fyllde Peter 76 och Hänt tog tillfället i akt att ringa upp och prata om livet nu som då. Under samtalet öppnar han upp om sin sviktande hälsa och den svåra vägen tillbaka.

Peter Harryson om hälsan: ” Visste inte om jag ville”

Peter Harrysson drabbades av en allvarlig blodförgiftning i benet och det blev 15 veckor på sjukhus innan han äntligen fick åka hem igen. Benet drabbades så pass allvarligt att läkarna inte visste om man skulle kunna rädda det. Men efter 22 operatoner lyckades man till slut rädda benet.

Annons

– Det ser inte klokt ut, kratrar och hål överallt men det är ju ett ben i alla fall, säger Peter till Hänt.

Efter att benet räddats började en slitsam tid för att få tillbaka hälsan. Peter blev tvungen att lära sig att gå på nytt och det krävdes hårt arbete, så pass hårt att han ibland bara ville ge upp och sätta sig i sin rullstol istället.

– Jag fick lära mig att gå igen. Det tog 1,5 år innan jag kunde gå hjälpligt med käpp. Jag visste inte om jag ville det här, för det var så enkelt att sätta sig rullstolen och åka omkring. Jag är ju lat, jag sitter fortfarande i rullstolen men inte i så stor utsträckning

Peter Harryson: ”Min förhoppning är att jag ska kunna åka”

Peter har fortfarande problem med att gå långa sträckor då benet inte fungerar riktigt som det ska. På grund av detta spenderar han den mesta av sin tid inomhus med hustrun Lotta vid sin sida.

– Vädret spelar ingen roll för mig för jag går inte ut i alla fall, säger han.

Annons

Men det finns en sak som Peter hoppas få chansen att göra en sista gång I livet. Peter känner en stor kärlek till London och har gjort många resor dit i sitt liv. Benet hindrar honom i dagsläget från att göra en resa men han hoppas på att få uppleva staden en gång till.

– Min förhoppning är att jag ska kunna åka en gång till i livet men det är inget som är bestämt. Men vad ska man göra när man kommer fram när man inte orkar gå längre? Gick i timmar förut runt om i stan men det kan jag ju inte göra längre, berättar Peter med uppgiven ton.

FOTO: TT

Annons