12 myter om kvinnors sexualitet som vi inte vill höra längre

03 dec, 2014 
AvAnaïs González Cruz
Det trummas in hos oss redan när vi är unga. Tjejer tänker inte lika mycket på sex som killar. Och vi kollar aldrig på porr heller. Men när vi väl ligger ska vi helst vara helrakade. Dessutom blöder det när vi förlorar oskulden. Eller?
Annons

Trots att vi lever på 2000-talet lever de här myterna om kvinnors sexualitet fortfarande kvar. Och de ska ständigt diskuteras.

Hänt har pratat med sexologen och psykoterapeuten Charlotte Makboul för att reda ut de här missuppfattningarna en gång för alla.

1.”Mödomshinnan visar om du är oskuld eller inte”

giphy
Källa: Giphy

Det sägs att man kan se på mödomshinnan som täcker slidöppningen om en tjej är oskuld eller inte. Men i själva verket finns det ingen hinna alls där nere. Och det går faktiskt inte att bevisa om en tjej har haft sex.

– Mödomshinnan är inte en hinna, utan kallas numera för slidkrans, eftersom den mer ser ut som flikar i en krans runt slidöppningen. Vissa av flikarna kan sitta ihop och spricka vid första samlaget, om de inte spruckit tidigare vid tamponganvändning, eller om du till exempel ramlar på cykeln, säger Makboul.

Annons

2.”Du blöder första gången du har sex. Plus att det gör ont.”

blood
Källa: Tumblr

En vanlig missuppfattning är att alla tjejer blöder första gången de har sex. Detta baseras delvis på myten om mödomshinnan (se ovan). Om du blöder kan det i stället bero på att du inte är tillräckligt upphetsad, eller kanske spänd. Det kan också vara, som vi tidigare nämnt, att flikarna runt din slidöppning sitter ihop och spricker. Men det är långt ifrån alla som blöder överhuvudtaget. Och inte behöver det göra ont heller, menar Charlotte Makboul.

– Om kvinnan är upphetsad blir slidan mer elastisk och då gör det mindre ont.

3.”Alla tjejer kan komma vaginalt”

giphy (3)
Källa: Giphy

Kan du inte komma? Är det något fel på dig? Alla andra kan ju.” Som tjej har du förmodligen fått höra det här ett par gånger. Men vaginal orgasm är faktiskt inte särskilt vanligt.

Annons

– Alla kan inte komma vaginalt. Den vaginala så kallade “G-punktsorgasmen” är annorlunda mot klitorisorgasmen. Vid ett vaginalt heterosexuellt samlag stimuleras ollonet maximalt och klitoris knappt alls, vilket gör att många kvinnor behöver klitorisstimulans för att få orgasm under vaginalt samlag, förklarar Makboul.

Det är alltså inte lika enkelt som på film, utan kräver lite jobb.

4.”Tjejer måste raka sig”

Recept.se Nyhetsbrev
giphy (7) 2
Källa: Giphy

Kvinnor har rakat sig sedan urminnes tider. Redan 4000 f.Kr. sägs vi ha avlägsnat kroppshår genom att använda farliga ämnen som arsenik och kalciumoxid. I dag är rakade ben, armhålor och kön norm bland kvinnor. Och det anses nästan äckligt för en kvinna att ha en rejäl buske där nere. Allt ska bort – och allra helst ska vi vara helt hårlösa överallt.

Annons

Men bara för att många rakar sig betyder det inte att du måste göra samma sak. Och om det får din partner att höja på ögonbrynen så kanske det är dags att byta. För det är faktiskt din kropp.

5.”Tjejer tittar inte på porr”

giphy 2
Källa: Giphy

“Tjejer gillar inte porr. Och vi kollar aldrig på det heller.” Eller? Nja. Det där stämmer inte. Att majoriteten av all porr är skapad för män är en annan femma, men vi är många som gärna tittar på lite naken action – och vi blir allt fler, enligt Makboul.

– Siffran ökar stadigt, säger hon.

Studier har faktiskt visat att kvinnors hjärnor reagerar lika starkt på porr som män. Den ni.

6.”Gratis drinkar på krogen betyder att du måste ha sex”

cruella
Källa: Giphy

Bara för att du tar emot drinkar från någon på krogen betyder det INTE att du går med på att ha sex med hen, även om personen kanske tror det själv. Om någon vill bjuda dig på en drink, fine. Men känn aldrig att du måste ge dem sex i utbyte.

Annons

7.”Kvinnor har lägre sexlust än män”

natalie
Källa: Tumblr

“Män vill ha sex hela tiden. Det vill inte kvinnor.” Ja – du hör ju själv hur dumt det låter.

– Kvinnor har samma förmåga till en hög sexlust, medan många män inte har någon alls, så det är mycket mer som avgör än enbart att män har mer testosteron än kvinnor. Det är ju tabu för män att inte ha sexlust och för kvinnor att ha hög sexlust, vilket gör det till en myt att det alltid är männen som vill ha mest sex, säger Charlotte Makboul.

8.”G-punkten existerar”

g-punkten
Källa: Giphy

Nope. Det finns ingen magisk knapp i din vagina. Italienska forskare har nämligen kunnat konstatera att g-punkten är en bluff. I stället är det ett mycket komplext område bestående av klitoris och dess rötter, slidan och urinröret som samverkar vid penetration och som gör det extra skönt för oss när vi har sex. Så nu vet ni det.

Annons

9.”Kvinnor vill inte ligga på första dejten”

giphy (1) 2
Källa: Giphy

Vi vill inte bara ha sex med personer som vi älskar djupt. Precis som killar vill vi också ligga med främlingar ibland.

– Många kvinnor gillar att ligga med någon de inte känner väl, på samma sätt som många män inte gillar casual sex. Och här kommer tabun in och bygger fördomar. Kvinnor SKA hålla på sig och män SKA vilja ha sex direkt, men så funkar det inte för alla, säger Charlotte Makboul.

10.”P-piller är ett måste i ett förhållande”

tumblr_mgq8pvGcyd1rtyo1io1_500
Källa: Tumblr

De rubbar din hormonbalans och förvandlar dig inte så sällan till ett emotionellt vrak. Vi pratar så klart om p-piller.

Annons

Det är rätt vanligt att det är upp till kvinnan i ett heterosexuellt förhållande att ordna med preventinmedel. Men du måste inte börja knapra piller. Köp kondomer ihop eller hitta ett annat preventinmedel i stället så slipper du oroa dig för läskiga biverkningar.

11.”Vaginan töjer ut sig om man har mycket sex”

jay
Källa: Giphy

“Akta dig för att ha för mycket sex. Då blir nämligen din vagina slapp.” Öh, va? Nä, det är verkligen inte sant.

– Vaginan är flexibel och går ihop direkt efter ett samlag. Samlag och orgasm tränar musklerna, vilket istället gör slidan starkare och tajtare, säger Charlotte Makboul.

Det är alltså fritt fram att ligga hur mycket du vill! Glöm inte att skydda dig bara.

12.”Ibland menar tjejer ja, fast de säger nej”

nej till sex
Källa: Giphy

Ett nej är alltid ett nej. Även om du är mitt i ett samlag som du från början samtyckte till. Din partner ska alltid respektera ditt val och avbryta om du inte längre känner dig bekväm. Det spelar ingen roll vad anledningen är.

Annons

Gillade du listan? Missa inte detta:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons