"Dagens ishockey är en orgie i våldsamma sammanstötningar och misshandel"

leif schulman

Ishockeysäsongen tycks pågå i evighet. I påskveckan börjar TV4 sända från SHL:s slutspel och när man så tror att faran är över drar ishockey-VM i gång den första maj.

Jag gillar ishockey och har under decennier älskat Djurgården IF i Elitserien och Tre Kronor i OS och VM. Men nu är det slut.

Dagens ishockey är en orgie i våldsamma sammanstötningar och misshandel. TV4 borde varna känsliga tittare inför varje match. Antalet hjärnskakningar har ökat drastiskt i SHL det senaste året. Något som konstateras i tv-sportens sändningar, men som ingen tycks göra något åt.

niklaswikegård

Niklas Wikegård har en ovana att rasa i tv.

I TV4 sitter Niklas Wikegård, testosteronfylld hockeyexpert, och försvarar den råa misshandel som numera pågår på isen. ”Simmar man med hajar ska man ha på sig stålbyxor”, sa han efter att en spelare bars ut på bår nyligen.

Ingen reagerade varken på det fåniga uttalandet eller våldet på isen. Men när Wikegård i sin blogg använde uttrycket ”nagellackslirare” tog det hus i helsike. Då vaknade tyckare och rasade mot det sexistiska bildspråket. Något är fel i dagens mediasamhälle om misshandel accepteras medan man reagerar så hårt på sexistiska uttalanden.

I veckan visar SVT ishockey-VM för damer. Se det i stället. Där slåss de inte.

 /Leif Schulman

FRÅN FÖRSTASIDAN