16 självklara anledningar till att vi älskar Jämtland

Republiken Jämtland har en egen president, armé och språk, men också Zlatan har en åttamiljonersstuga där. Hallå, vad finns det inte att älska med landskapet?!

Andra läser också:
24 saker du bara fattar om du är uppvuxen i Värmland
15 anledningar till varför Sundsvall är Sveriges bästa stad
17 skäl till varför Skåne är bättre än övriga Sverige

1. Tillgängligheten

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 13.58.16

Foto: Eniro.se

Geografiskt sett är vackra Jämtland tillgängligt för alla svenskar, vare sig om man bor högst uppe i norr eller längst nere i syd. Jämtland ligger strategiskt placerat i mitten av vårt avlånga land.

2. Landskapet

10649601_10154469628705123_2197759595713172249_n

Vackra Handöl. Foto: Angelica Jaako

Höga berg, djupa dalar, skog och virvlande vattendrag gör Jämtland attraktivt för skid-, skoter- och downhillåkare samt för de som sysslar med jakt och fiske. Det är inte svårt att ha en aktiv livsstil i Jämtland.

3. Åre

Ski slope

Foto: Colourbox

Sveriges största skidort ligger i västra delen av landskapet och bjuder på bland annat Åreskutan, med landets högst belägna restaurang Stormköket (1.274 möh), och grym afterski! Men nu för tiden är inte Åre bara en vinterort, utan sommaren bjuder på downhill, skärmflyg, ridning och…

4. …älgsafari!

1187301_10153110357510123_2069571803_n

Foto: Angelica Jaako

Jämtlands landskapsdjur är älgen och vill man komma den riktigt nära kan man besöka Millest Moose Farm en mil väster om Åre by. När man fått nog av att klappa och mata de söta älgarna kan man fika våfflor gjorda på älgmjölk.

5. Mathantverket

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 14.22.02

Tunnbrödstillverkning i bakstugan i Mattmar. Foto: Pontus Billenman

Alla jämtar har sin egen dealer av tunnbröd och hjortron(sylt), om man inte bakar och plockar själv såklart! Man åker gärna en omväg (även om det innebär flera mil) för att få tag på det bästa tunnbrödet.

De jämtska råvarorna har också fått huvudrollen på lyxkrogen Fäviken Magasinets meny. Och en av Sveriges bästa kockar Niklas Ekstedt är ju uppvuxen i Järpen, i västra Jämtland, och började sin kockutbildning på restauranggymnasiet i Åre.

6. Språket

Ja, för jamska (inte jämtska) är ett språk enligt jämtarna själva. “Jamska är ett övergripande begrepp för alla dialekterna, därför är det logiskt att kalla jamskan för ett språk” enligt språkvetaren Bo Oscarsson. Och som alla språk har jamskan en egen ordbok.

“De e artut å tjæærsk shlækapikkebrö, uttom ein gång då je beit meg i shlappra å fekk måssmare nedi hærsn”.

Här säger alltså personen typ att det är kul att äta tunnbröd, förutom en gång då hon bet sig i tungan och satte messmöret i halsen. (Obs! Fri översättning).

7. Republiken

med-12a_282x432

Jämtlands president sedan 1989, Ewert Ljusberg.

Republiken Jämtland, eller mer korrekt “De förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravund” har en egen armé, språk, flagga och så klart president! Sedan 1989 är trubaduren Ewert Ljusberg republikens ledare. Ewert har bland annat instiftat jamtelagen, som är ett humoristiskt motkoncept till jantelagen.

8. Färdmedlen

COLOURBOX6329977

Sparken fungerar också att knyta fast hunden i. Foto: Colourbox

“They call it a kick” säger de i “Sällskapsresan II – Snowroller”, men i Jämtland kallas sparken för “sparsk”. På sommaren finns det faktiskt de som monterar hjul på sparken för att kunna använda det praktiska färdmedlet året runt.

9. Storsjöyran

© Fotograf Göran Strand

Foto: Göran Strand

I Jämtlands huvudstad Östersund pågår varje år festivalen Storsjöyran, eller “Yran” som det kallas för i folkmun. Förutom att staden besöks av Sveriges artistelit, håller varje år presidenten ett tal då cirka 20 000 jämtar, härjedalingar, ravundingar, hemvändare och turister tysta står och viftar med republikens flagga.

10. Thaimaten

Green papaya salad, Thai food

Foto: Colourbox

Ja, det kan låta konstigt, men faktum är att i Jämtland blir du säkerligen serverad Sveriges bästa thaimat. Det bor en hög andel thailändare i Jämtland, vilket även den thailändska kungen tagit fasta på och skänkt ett tempel som vänskapsgåva till Ragunda kommun.

11. Tjillevippen

IMG_4170

Via: Livets Goda

På populära Törners konditori i Östersund kan du äta en tjillevippen, en kaloribomb utan dess like! Det är en stor marängboll med en fyllning av grädde och vaniljkräm och täckt med ännu ett lager grädde (som om det inte vore nog) och kakao.

12. Storsjöodjuret

Sveriges eget Loch Ness-odjur bor i Storsjön. Sedan 1600-talet har denna mytomspunna varelse siktats och varit omskriven. Nu för tiden är Storsjöodjuret fridlyst och får inte jagas. På Östersunds eget Skansen, Jamtli, finns en utställning bara ägnat åt monstret.

13. Närheten till Norge

looking at the lake

Foto: Colourbox

Om man mot förmodan tröttnar på Jämtlands fantastiska natur så är det bara att ta E14 till Trondheim, eller Nabotåget (granntåget). Från Trondheim kan man ju hoppa på klassiska Hurtigruten och se mer av Norges fjordar.

Man kan ju också ta fotvägen till Trondheim. Varje år i slutet av juni anordnas St. Olavsloppet, en fyradagarsstafett som går mellan Trondheim och Östersund.

14. Samekulturen

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 14.20.51

Foto: Angelica Jaako

Att man möter renar i Jämtland är inte ovanligt. Samerna har bott i Jämtland i flera hundra år. Om man är nyfiken på att lära sig mer om samekulturen kan man besöka Njarka sameläger, någon mil från Åre.

15. Kändisarna

Sommarkväll med Rickard Olsson

Henrik Lundqvist. Foto: Stella Pictures

Många stjärnor kommer ifrån Jämtland. Bland annat hockeytvillingarna Henrik och Joel Lundqvist, som är födda i Åre, men började sin hockeykarriär drygt två mil bort, i Järpen, där de spelade i Järpens IF. Nu spelar ju Henrik, som de flesta vet, i NHL.

16. Och sist men absolut inte minst — Zlatan!

People assistent au match de football Psg-Toulouse au Parc des Princes  Paris

Zlatan har hus i Åre Foto: Stella Pictures

Det är inte helt ovanligt att se fotbollskungen Zlatan Ibrahimovic i Åre by. Just nu håller han på att bygga hus bredvid hotellet Copperhill Mountain i Åre för cirka 8 miljoner kronor, men tidigare har han varit där och semestrat med familjen. Alla minns väl 2009 när han råkade förfrysa näsan efter ett besök i Åre och fick skäll av dåvarande klubben FC Barcelona…

Jämtland we love you!

Andra läser också:

24 saker du bara fattar om du är uppvuxen i Värmland

15 anledningar till varför Sundsvall är Sveriges bästa stad

17 skäl till varför Skåne är bättre än övriga Sverige

SENASTE NYTT!