Wendy Ida är 68 år och supertränad – så gick hon ner 32 kilo

Wendy Ida är 68 år och supertränad – så gick hon ner 32 kilo

Wendy, 68, har en 30-årings fysik och ser yngre ut än sin dotter.
Hon började träna efter att hon lämnade en relation där hon blev misshandlad – och nu är hon i toppform.
Lars Lerin är årets julvärd i SVT 2020
Slå på ljud

Den amerikanska livsstilscoachen Wendy Ida, mamma till 45-åriga Sky, började träna efter en destruktiv relation som lämnade hennes självkänsla i spillror.

Hon har vunnit ett flertal bodybuilding-priser och brukar träna åtminstone två timmar varje dag på gym.

Så gick Wendy Ida ner 32 kilo

Hon vägde nästan 90 kilo när hon började gå på gym i 43 års ålder efter att hennes relation föll samman.

– Jag ville tömma huvudet och träning var ett sätt att fly. Jag trodde inte att jag skulle överleva relationen. Och när jag överlevde så visste jag att jag skulle behöva ändra något, säger hon till brittiska The Sun.

Hon gick ner 32 kilo och hade efter hårt arbete i gymmet fått tvättbräda och kommit i form.

Här tipsar Wendy om bra mat.

När Wendy, som kommer från New Jersey, mådde som sämst trodde hon att hon inte skulle bli 43. Detta på grund av misshandeln.

– När jag säger hur gammal jag är så tror inte folk på mig och vill se mitt körkort, säger hon.

När hon umgås med sin dotter så tror folk ofta att de är syskon.

– Ett flertal personer i släkten var överviktiga så det kändes som att det var ödesbestämt, säger hon och förklarar att just styrketräningen hjälpte henne att bibehålla vikten.

Wendy Ida med dottern Sky.

Strax innan hon fyllde 57 år medverkade hon i sin första bodybuilding-tävling och vann tre priser. Efter det har hon vunnit flera nationella priser, som Fitness champion åtta gånger.

2012 lyckades Wendy komma med i Guinness rekordbok eftersom hon lyckades göra 37 burpees (kombinationsövning som består av armböjning och upphopp, reds. anm) i en minut. Efter det har hon blivit innehavare av ännu ett Guinness rekord.

– Jag visste ingenting om fitness förrän jag var 43 år gammal. Jag levde tidigare med den gamla attityden att så som dina föräldrar är så blir du. Som om jag inte hade kontroll. Jag gifte mig tidigt och in i ett destruktivt förhållande. Jag blev misshandlad redan före bröllopet. Så jag trodde inte jag hade något val, säger hon i podden ”Positively Gam”.

När hon insåg att barnens liv skulle bli ännu sämre än hennes eget så lyckades hon lämna det destruktiva äktenskapet.

Wendy Ida har några råd till människor som kämpar med sin vardag i coronapandemin.

– Skaffa dig ett system som funkar. Just nu har jag ingen som jag lever med. Många är i situationen att de är ensamma. Det i sig kan göra att man känner att man är på väg att bli galen. Man måste återskapa struktur i sitt hushåll. Hur man arbetar, hur man äter och när man tar pauser, säger hon i podden, och förklarar att det är viktigt att hålla kontakten med folk.

Wendy Idas 7 bästa tips för att komma i form

1. Sikta in dig på permanenta förändringar istället för tillfälliga sådana. ”För vems skull gör du förändringarna? Om det inte är för din egen skull så är du inte redo”.
2. Återställ dina prioriteringar. ”När det handlar om hälsa så bör det rankas på plats 1 och inte på plats 10 på ”att göra”-listan”.
3. Växla upp – börja omedelbart och skjut inte upp. ”Du måste röra på dig för att förbättra”.
4. Lyft skrot. ”Många kvinnor har en skev bild av styrketräning, att det finns en vida spridd (och felaktig) uppfattning att man får väldigt stora muskler och att man inte längre ser feminin ut”.
5. Förvalta bränslet. ”Ät balanserade måltider och inkludera vitamintillskott i kosten ifall du har brist. Det är för att kunna hålla energinivåerna uppe och ha kraft till träningspassen”.
6. Kolla din hållning. ”Det enklaste sättet att framstå som ”ungdomlig” är att se till att ha en god hållning”.
7. Jobba på drömmen. ”Använd din kreativitet för att hålla fokus på din plan och strategiskt jobba på den planen. Trots att det ibland är svårt och obekvämt”.

LÄS OCKSÅ: Iris, 80, om vilda sexlivet med 45 år yngre maken

LÄS OCKSÅ: Så lever 19-barnsmamman Michelle i dag – se förändringen

Foto: wendyida.com

FRÅN FÖRSTASIDAN