LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Mikael Sandström om detaljen i drottning Marys ansikte – bilden väcker frågor

06 maj, 2024 
Linn Seipel
doktor mikael drottning mary
Danska kungaparet är i Sverige för statsbesök. På bilderna från tillställningen syns en detalj i drottningen Marys utseende som oroar.
”Uppkommer akut, ibland till följd av stress.”, förklarar Doktor Mikael i ett meddelande till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”Brand logo
Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”

Tidigare i år skrevs det historia i Danmark, då drottning Margrethe valde att abdikera och lämna över tronen till sin son kronprins Frederik och hans fru Mary som nu då blivit kung och drottning.

Under måndagen har de befunnit sig i Sverige för ett statsbesök, för första gången som kungapar. Kung Frederik höll i sammanhanget ett tal, som framförallt genomsyrade den kärlek och gemenskap som finns och har funnits mellan Sverige och Danmark genom tiderna.

Annons

Kändisarna som firar danska statsbesöket på kungliga slottet

– Sverige betyder något alldeles speciellt för Mary och mig, för vår familj och för oss danskar. Vi känner oss hemma här, säger Frederik bland annat i talet, som SVT sände live från. Han fortsätter:

– Sverige och Danmark är släkt. Vi förstår varandra och delar värderingar och människosyn. Vi känner oss hemma i varandras sällskap. Vi hejar på varandra och firar varandras segrar i internationella sammanhang.

Efteråt firade de tillsammans med 160 gäster från Sveriges absoluta elit med en galamiddag på kungliga slottet. Förutom de flesta i den svenska kungafamiljen syntes bland annat också Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra med sin man David Batra, Statminister Ulf Kristersson med sin fru Birgitta och Ebba Busch, utan kavaljer. Även astronauten Marcus Wandt med fru var där.

danskt statsbesök

Utseende-detaljen på drottning Mary sticker ut – samma som drottning Silvia

Hedersgästerna var förstås det danska kungaparet, som fullkomligt strålande i sina galakläder. En utseende-detalj som stack ut på vissa bilder dock var drottning Marys öga!

Annons

Alla minns drottning Silvias rödsprängda öga från när finska presidenten gjorde ett statsbesök här nyligen. Hovets presstalesperson meddelade då att drottningen råkat ut för ett kalldrag, som nu utifrån dagens sändning verkar ha läkt fint!

drottning silvias blodsprängda öga

Men, nu verkar den danska drottningen ha råkat ut för något liknande – om än inte lika allvarligt. Kan det vara så att de stora kungliga slotten är för dåligt isolerade? Är det kanske för kallt och dragigt? För vad är oddsen för att två nordiska drottningar under samma period får blodkärl som spricker i ögonen!

Annons
drottning mary blodsprängt ögat
Drottning Mary av Danmark vid banketten på Stockholms slott som kungaparet håller för Danmarks kungapar. Danmarks kungapar är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige.Pontus Lundahl/TT

Hänt ställde frågan till vår allas favorit-doktor: Mikael Sandström, som blev minst sagt förbryllad över bilden på drottning Mary.

”Subkonjunktal blödning? Tveksam form, undrar om den ens är sann?”, skriver doktor Mikael i ett meddelande till Hänt.

Något vi intygar att den är. Bilden kommer direkt från TT:s Nyhetsbyrå från kvällen på slottet.

drotttning marys blodsprängda öga
Drottning Mary har råkat ut för hyposfagma – blödning under åderhinnan, menar doktor Mikael.

”Hmmm. Hyposfagma - blödning under åderhinnan. Uppkommer akut, ibland till följd av stress. Helt ofarligt. Borta på 7-10 dagar.”

Annons

Det är ett hårt jobb att vara drottning, går att konstatera!

FOTO: TT/Pontus Lundahl, TV4

Annons