Så här ska du EGENTLIGEN förvara grönsakerna

Så här ska du EGENTLIGEN förvara grönsakerna

Vilka grönsaker ska förvaras i kylskåp och vilka ska vara i rumstemperatur? Här får du tips och råd för längre hållbarhet!

1. Tomater

Tomater ska inte förvaras i kylskåp, eftersom de då förlorar sin smak och mognaden stoppas. Lägg dem i en skål eller på ett bord med mycket luft emellan – tomater trivs inte att ligga för kompakt. Behöver tomaterna mogna snabbt kan du lägga några bananer intill, så stimuleras mognaden.

tomato

2. Gurka

Gurka trivs inte i varmare temperatur än plus 10 grader. Förvara gurkan i en plastpåse i kylen och låt den undvika närkontakt med tomat eller avokado, eftersom dessa kan göra gurkan mjuk och gulaktig.

fresh cucumber on a white background

3. Lök

Lök ska förvaras torrt, svalt och mörkt. Den bör aldrig ligga i plastpåse och inte heller i ett fuktigt kylskåp. Låt den stå framme på bänken eller på en plats där lampan är släckt. Är löken delad ska den dock förvaras i kyl.

Ripe onion on a white background

LÄS OCKSÅ: Så enkelt skär du en lök utan att gråta – det här knepet är det smartaste på länge

4. Potatis

Precis som lök vill även potatis ha det torrt, svalt och mörkt. Bästa temperaturen är mellan 5 och 10 grader. Du kan exempelvis lägga potatis i en brun papperspåse och sedan förvara påsen på ett kallt golv eller på en terrass eller balkong. Blir potatisen grön kan det bero på att den får för mycket ljus.

potatis

LÄS OCKSÅ: Så skalar du potatisen supersnabbt – kolla in det här enkla knepet

5. Paprika

Paprika ska förvaras svalt, men inte för kallt. Efter två veckor i ett kylskåp med 5 grader kan paprikan få köldskador. Särskilt paprika som är grön är känslig för kyla. Förvara den i en påse i ett kylskåp på mellan 7 och 12 grader.

sweet pepper

6. Morötter

För att förhindra uttorkning bör morötter förvaras svalt i en plastpåse, helst längst ner i kylen. Bäst smakar morötterna om de äts i nära anslutning till köptillfället.

orange carrots very good and sweet

7. Squash (Ja, zucchini och squash ÄR samma sak)

Squash bör förvaras svalt i en plastpåse i kylskåp runt 10 grader. Liksom gurka kan squash bli mjuk och gulaktig om den får ligga tillsammans med avokado eller tomater. Se alltså till att den ligger avskilt.

Fresh organic squash (vegetable marrow)

Av: Margaretha Malmgren

Från: Allas

FRÅN FÖRSTASIDAN