Ny forskningsrapport: Att ta LSD är lika farligt som att cykla

Norska forskarparet Teri Krebs och Pål-Ørjan Johansen tycker att psykedeliska preparat som LSD och MDMA borde legaliseras.

Psykedeliska droger är inte farligare än att cykla eller spela fotboll – det hävdar norska forskarparet Teri Krebs och Pål-Ørjan Johansen. De menar att förbudet mot droger som magiska svampar och MDMA är “oförenligt med de mänskliga rättigheterna”, skriver Independent.

Enligt Krebs och Johansen har över 30 miljoner vuxna amerikaner prövat psykedeliska droger, men det finns inte mycket som tyder på att användandet skulle orsaka hälsoproblem:

– Baserat på omfattande mänskliga erfarenheter är det allmänt erkänt att psykedeliska droger inte lockar fram beroende eller tvångsmässigt användande. Det finns få bevis på något sammanhang mellan användandet av dessa substanser och medfödda defekter, bestående mental sjukdom eller skador på hjärnan eller andra organ, skriver paret i ett brev som publicerats av tidningen Lancet Psychiatry journal.

pg-32-ecstasy-getty

Äta MDMA – inte värre än att cykla runt kvarteret, enligt nya forskarrön.

Paret har startat en stiftelse som jobbar för att legalisera den här typen av droger, som de menar kan användas i behandling mot beroende av till exempel alkohol och heroin, och även hjälpa personer som lider av sjukdomar som Parkinson.

– Medicinska experter rankar genomgående LSD och psilocybinsvampar som mycket mindre skadliga för den individuella användaren och för samhället jämfört med alkohol och andra kontrollerade substanser, skriver de.

Pål-Ørjan Johansen har själv framgångsrikt behandlat sin alkoholism med hjälp av MDMA och magiska svampar.

Andra läser också:

Så här ser det ut när man tvättar håret i rymden

Det här händer när du stoppar en mus i en burk läsk i 30 dagar

Här är armbandet som omvandlar onani till elektricitet 

Senaste nytt