Erica, 22: "Om jag hade stannat hos mamma hade jag varit död nu"

Modern vägrar sluta knarka, pappa super och dör när hon är elva år. Redan som ettåring skickas Erica Henriksson, i dag 22, till sitt första fosterhem. Nu vill hon uppmärksamma andra på psykisk ohälsa.

I 17 år pågår Erica Henrikssons kaotiska resa där hon skickas mellan olika familjer som ett brev på posten. Tonåringen skär sig, dricker och tar droger. Ingen behöver henne, överallt är hon i vägen. Erica, i dag 22 år, drabbas av svåra psykiska problem men får ingen hjälp. Till slut hittar hon hem hos familjen Eklund i Karlstad.

– Om jag hade stannat hos mamma hade jag varit död nu, säger Erica till Hänt.

I dag, fem år senare, har Erica helt sagt upp kontakten med sin destruktiva mor, ett beslut som tärde hårt på Ericas psyke. Frivilligt lade hon in sig på psykakuten i Karlstad i slutet av förra året men tycker ändå inte att hon får rätt hjälp.

Hänt

Erica Henriksson har gjort filmen tillsammans med sin fostersyster Louise. Foto: Linn Malmén

Väl hemma från sjukhuset beslutar hon och jämngamla fostersystern Louise att göra en film för att uppmärksamma Sverige på problemen med psykisk ohälsa, framför allt när det gäller unga människor som Erica brinner för att hjälpa.

Hon har blivit ombedd att bli ambassadör för Facebook-gruppen Knas Hemma och hoppas kunna föreläsa om sina upplevelser med budskapet: Det finns ett ljus i mörkret och du är inte ensam.

Se Ericas och Louises gripande film här:

Läs hela intervjun med Erica och hennes brev om att vakna upp hos en främmande familj i veckans nummer av Hänt i Veckan samt följ henne på hennes blogg.

Andra läser också:

Gömde prostituerad under sängen – blev utkastad från ålderdomshemmet

Beth ville förändra sitt liv – här är bildbevisen för att hon lyckades

Hon vann över sin cancer – nu ger hennes konst tröst till svårt sjuka människor

SENASTE NYTT!