Astronauter ska sövas i dvala för att skickas till Mars

Astronauter som sätts i dvala genom rör som sprutar in en vätska i hjärnan. Robotar som håller rymdfararna i form och ger dem näring. Det låter som något från "Alien" – men just nu jobbar NASA faktiskt med precis det här.

Djupsömn i rymden kan bli verklighet

ALien

Foto: Faksimil. “Alien” (1979)

Från alla sci fi-rullar vet vi att rymdfarande tar extremt lång tid och kräver mycket näring. Lösningen är som bekant djupsömn, eller dvala. Med hjälp av ett slags rör sprutas en vätska upp i näsan och in i hjärnan, som håller astronauterna vid liv under en lång färd. Föremålet som gör detta möjligt kallas RhinoChill.

Men nu pratar vi inte om filmerna Alien, Avatar eller 2001: A Space Odyssey. Det är faktiskt NASA som utvecklar verktyget för att kunna skicka astronauter längre ut i rymden – genom att söva ner dem.

– När det gäller rymdresor så blir det direkt utmanande och svårare när människor blandas in, säger Bobby Braun, NASA:s förre teknologichef, uppger sajten Motherboard.

Så här kan det se ut i framtiden: 

NASA2

Foto: SpaceWorks

Ytorna kommer att vara begränsade: 

NASA1

Foto: SpaceWorks

Ett av målen med att använda dvala är att man vill skicka astronauter till Mars, en resa som beräknas ta 180 dagar. I nuläget kräver det extremt stora tekniska resurser och mat. Genom att försätta astronauter i dvala kan man även skicka ut dem i mindre skepp med minimalt utrymme. Djupsömn minskar också behövet av extra utrymme, som exempelvis träningsanläggningar.

Istället ska robotar användas för att hålla astronauterna i fysisk form och ge dem näring. Forskarna strävar efter att bostadslösningen ombord ska vara mellan 4 gånger 7 meter upp till 8 gånger 9 meter. Det så kallade RhinoChill har redan använts på jorden i terapeutiska sammanhang.

Snart kan vi kanske besöka Mars!

Mars

Mars. Foto: NASA

SENASTE NYTT!