Hänt besökte sengångarbebisar – men en annan apa stal showen

Skansen-Akvariet har fått tillökning – två urgulliga sengångartvillingar. Men när Hänt besökte apinhängnaden ville en dvärgsilkesapa ha all uppmärksamhet...

Hadar och Hildor, så heter sengångarbebisarna som föddes på Skansen-Akvariet den 16 januari i år. De fornnordiska namnen betyder “kämpe” och det är precis vad de är.

I det vilda överger alltid sengångarmammorna en bebis om de får tvillingar, för att ge en en chans att överleva. Men i Hadar och Hildors fall övergav deras mamma Lillian dem båda efter bara en dag. Förmodligen för att hon var en sen förstföderska, 24 år gammal. Det gjorde att Skansen-Akvariets djurvårdare fick rycka in för att försöka hålla de små sengångarna vid liv.

IMG_4180 kopia

Hadar och Hildor, snart tre månader. Foto: Lotta Hofström.

I dag växer Hadar och Hildor så att det knakar! När Hänt besökte apinhängnaden stod först matning med bland annat naturligt laktosfri getmjölkmix och grönsaker på menyn innan ungarna skulle göra sin dagliga invägning. Hadar, som är lite mindre, hade en matchvikt på 783 gram medan tvillingbrorsan Hildor väger nästan 200 gram mer.

Djurvårdaren Bosse Jonsson, 55, förklarade att sengångare kan se lite svullna ut eftersom de behåller vätska, upp till tre gånger sin kroppsvikt. Det är för att de kissar och bajsar bara ungefär var 10:e-14:e dag på marken, där de trädlevande djuren vanligtvis är mer utsatta.

IMG_4195 kopia

Bosse Jonsson har jobbat på Skansen-Akvariet i 34 år. Foto: Angelica Jaako

IMG_4207 kopia

Lunchen var smarrig! Foto: Angelica Jaako

Bosse har börjat potträna de snart tre månader gamla ungarna på marken i apinhängnaden.

– De måste lära sig att klättra ner och kissa på marken och inte när de hänger i trädet, säger han till Hänt.

När vi var där valde dock en av ungarna att utföra sina behov på sengångar-gosedjuret den klängde fast vid, och fick således byta till ett renare (och coolare) varg-gosedjur.

Rätt som det var tog en liten hand tag i fotografens kamera. En av de många små dvärgsilkesaporna tyckte att sengångarbebisarna fått nog med uppmärksamhet och tryckte av en bild på sig själv.

seilkesapaselfie

Dvärgsilkesapan tycker att han är snyggast underifrån. Foto: Dvärgsilkesapan

IMG_4423 kopia

Apan fortsatte sedan att posera för fotografen. Foto: Angelica Jaako

När dvärgsilkesapan släppt kunde Hänt fortsätta att gosa med Hadar och Hildor, som trots sina långa klor var väldigt varsamma, även om Hänt-reporten Lotta Hofströms näsring var extra intressant. Lottas mössa var även den en riktig kul leksak.

IMG_4232 kopia

Mössan var spännande. Foto: Angelica Jaako

IMG_4236 kopia

Nu blev det “kväller”. Foto: Angelica Jaako

För de som vill se Hadar och Hildor live får besöka Skansen-Akvariet som kör matning av småttingarna publikt ca klockan 12 och 15:30 varje dag.

Vill du läsa om fler gulliga djur? Kolla in detta!

Ekorrungen Arttu var svårt skadad – räddades av finsk familj

12 kattungar som är för söta för sitt eget bästa

De här valparna är utklädda till Disney-karaktärer och ja – resultatet är supersött

SENASTE NYTT!