Experter: Därför är Greta Gris och Frost farligt för ditt barn

Greta Gris och Frost.

En ny studie visar att tv-serier och barnfilmer som Greta gris och Frost är för våldsamma – och ger barnen en skev bild av reaktioner på smärta.
Forskare är chockerade av fynden och efterlyser stora förändringar.
– Smärta skildras orealistiskt, säger Dr. Melanie Noel.

En hel rad av färska tv-serier och filmer riktade till barn har hamnat under lupp. Forskare har analyserat 52 timmar av film och tv och har nya fynd som bekymrar.

Barnfilmer- och serier som Greta gris och Frost är för våldsamma, enligt experter. Och inte bara det. De är våldsamma på ett särskilt problematiskt sätt.

Experterna anser att barnen får en förvriden syn på våld

Man har räknat på det och kommit fram till att filmerna och tv-serierna innehåller nio händelser som innefattar smärta och brutalitet under en timme.

Hälften av de här händelserna resulterade i en avsaknad av sympati från de andra rollfigurerna, vilket enligt studien, ger barn en förvriden syn på våld och smärta.

Studien, som brittiska universitetet i Bath och kanadensiska universitetet i Calgary ligger bakom, fokuserar på sex stycken barnserier, som inkluderar Paw Patrol och The Octonauts och tio filmer som Hitta Doris, Dumma mej 2 och Toy Story 3 som riktar sig till barn mellan 4 och 6 år.

Händelser som innehåller smärta identifierades 454 gånger på 52 timmar, vilket alltså är 8,7 gånger i timmen. Våldsamma skador var de vanligaste händelserna, och utgjorde den största delen (79 procent).

När det gäller rollfigurer av manligt kön så är det mer vanligt att deras ansikten visade att de var drabbade av smärta.

LÄS MER: Tittarna rasar efter SVT:s drag i julkalendern Mirakel

Dr. Abbie Jordan från universitetet vid Bath i England, som är medförfattare till studien, konstaterar att tv-programmen skulle kunna visa mer empati när rollfigurer upplever smärta.

– Vi vet att barn ägnar mer och mer tid åt att se på de här inflytelserika programmen och filmerna och att det som skildras matas in i deras förståelse och medvetande kring ett ämne, säger Jordan, enligt Daily mail.

Dr. Melanie Noel, professor i klinisk psykologi vid universitet i Calgary menar att media är en stark kraft i hur barn lär sig om världen, och att barnfilmerna och tv-programmen skickar fel budskap till dem.

Hon beskriver fynden som chockerande.

– Smärta skildras orealistiskt och lär småbarn att smärta inte är värd empati från andra, och att den upplevs och besvaras på olika sätt beroende på om du är pojke eller flicka, säger Noel, enligt Daily mail.

Hon menar att vi har ett ansvar att ändra dessa samhälleliga narrativ gällande smärta. Forskningen publicerades nyligen i tidskriften Pain.

LÄS OCKSÅ: 2-åring dog efter att ha druckit vanligt rengöringsmedel – mamman varnar andra

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för programledarna i Bolibompa

Foto: TT & SVT

SENASTE NYTT!