LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Victorias frånvaro under stora firandet – saknas vid kungens sida

30 apr, 2024 
Hedvig Tärnholm
Kung Carl Gustaf, Prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria
I dag firar kung Carl Gustaf sin födelsedag.
På yttre borggården bjöds enligt tradition allmänheten in för att hedra sin konung.
Då fanns inte Victoria vid kungens sida. Här är varför!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidentenBrand logo
Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidenten

Carl XVI Gustaf firar idag sin 78e födelsedag och enligt tradition samlades hela kungafamiljen vid slottet för att hedra sitt familjeöverhuvud. På slottets borggård tog kungen under dagen även emot hyllningar samt blommor från barn.

Kronprinsessan Victoria står sin far nära och har under hela sitt liv förberetts så att hon en dag kan ta över tronen. Trots detta är det prins Carl Philip som syns vid kungen sida under firandet.

Därför saknas Victoria vid kungens sida

På klockslaget tolv från Skeppsholmen avlossades en salut med 21 skott, vilket markerade starten för festligheterna där allmänheten bjöds in att fira kungen på den yttre borggården. Barn från olika åldersgrupper överlämnade blommor som en gest av uppskattning.

Vid sin sida på yttre borggården hade han prins Carl Philip medan resten av kungafamiljen uppenbarade sig på slottets västra balkong.

Evenemanget avrundades sedan med ett framförande av Marcia Carolus Rex, en militärmarsch spelad av Försvarsmaktens tre musikkårer: Livgardets dragonmusikkår, Arméns musikkår och Marinens musikkår.

Att det är prins Carl Philip och inte kronprinsessan som tar plats bredvid kungen på yttre borggården beror enligt hovet på tradition.

– Det är en försvarshyllning på yttre borggården. Prinsen är med utifrån det. Så har det alltid varit, säger Margareta Thorgren, Hovets informationschef.

FOTO: TT

Annons