LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Svenska dragkampen om Eurovision har börjat

14 maj, 2023 
TT Nyheter
Loreen ser helst att Eurovision Song Contest 2024 hamnar i Stockholm.
Med ett år kvar till nästa års Eurovisionfinal har dragkampen om vilken stad som ska få stå som arrangör redan börjat.
Men på flera håll vägs de potentiella intäkterna mot det ansträngda ekonomiska läget.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

2024 blir tredje gången på relativt kort tid som Eurovision Song Contest arrangeras i Sverige, och frågan är vilken stad som i slutänden får välkomna fans från hela världen.

Historiskt sett har tävlingen aldrig hållits utanför Stockholm, Malmö eller Göteborg, och några som gärna ser Eurovision hamna i just Stockholm är Liberalerna.

"Jag ser redan fram emot att välkomna gäster från hela Sverige och världen till Stockholm nästa år. Stockholm har kapaciteten, infrastrukturen och resurserna, men framför allt har Stockholm två miljoner festglada invånare i länet", säger Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

"Extremt svår tid"

I Göteborg finns också infrastrukturen som behövs för ett sådant arrangemang, enligt kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

– Men jag måste vara ärlig att säga att man måste väga ett värdskap mot kostnaderna. Och vi är inne i en extremt svår tid rent ekonomiskt. Skulle vi hamna i det läget får man också ta in de aspekterna, säger han till Expressen.

Annons

Tongångarna är snarlika i Malmö. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kallar 2013 års Eurovisionfinal i staden för en "succé", men konstaterar att det finns en gräns för hur mycket kommunkassan klarar av.

– I ett ansträngt ekonomiskt läge går det naturligtvis inte att genomföra det till vilket pris som helst, säger hon till Expressen.

Tvärsäker Loreen

Segraren själv är tydlig med var hon vill se tävlingen hållas. På presskonferensen efter finalen behövde Loreen ingen längre betänketid innan hon presenterade sin föredragna skådeplats:

– Det måste bli Stockholm.

Annons