Därför kan Loreen förlora Eurovision – plötsliga ändringen

Därför kan Loreen förlora Eurovision – plötsliga ändringen

Loreen är storfavorit att ta hem Eurovision.
Men en ändring inför årets tävling kan fälla henne helt.
Läs varför här!
Loreen på plats för Eurovision song contest – verkliga känslorna
0:17

Efter reklamen: Loreen på plats för Eurovision song contest – verkliga känslorna

(0:17)

Slå på ljud

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ikväll är det äntligen dags för den stora finalen av Eurovision Song Contest 2023 i Liverpool. Efter den sex veckors långa "Mello-turnén" utsåg svenska folket den okrönte drottningen Loreen Talhaoui, 39, med låten Tattoo till vinnare och representant för Sverige i Europas största musiktävling.

Under Melodifestivalen var Loreen en förhandstippad vinnare bland tittarna och det är ju inte första gången som hon kammat hem sångfågeln. Så sent som 2012 vann hon med låten Euphoria och i Eurovision Song Contest gick det minst lika bra då hon tog hem vinsten till Sverige.

Även i år är vår sångfågel en stor favorit bland Europas musikfantaster och hon är tippad att åter igen ta hem segern. Men det finns några få saker som gör att Loreen kan förlora ikväll.

Ändringarna i finalen av Eurovision Song Contest

Nytt för i år är att det har införts nya röstningsregler i finalen av Eurovision Song Contest. Till skillnad från tidigare år kan nu tittare från hela världen vara med och bestämma vem som kommer koras till vinnare, oavsett om landet man är bosatt i är med i tävlingen eller inte.

Detta innebär att tittarna får mer makt än tidigare år då det är 37 stycken jurygrupper, en från varje land, som delar ut poäng. Men förutom jurygrupperna finns det även 37 länder som ska dela ut poäng, som är tittarnas telefonröster, och med den nya regeln tillkommer det en 38:e grupp som består av röster från de länder som inte tävlar.

De nya reglerna innebär att tittarna får lite mer makt, i det här fallet närmare 51 procent av rösterna. Vill det sig väl så fattar även tittarna, som kommer från länder som inte deltar i årets tävling, också tycke för Loreen och hon blir historisk som den första kvinnan att vinna fler än en Eurovision. Vill det sig illa så kan resten av världen bli direkt avgörande för att det inte blir svensk seger...

Loreen har startnummer 9 i kvällens final, om detta är till hennes fördel eller nackdel är svårt att säga. Men varken startnummer, odds eller konkurrenter verkar vara något som påverkar henne.

– Jag har inte tid att tänka på tävlingsbiten. Jag kan inte förändra den grejen, det enda jag kan påverka är hur mitt performance ska bli så fett som möjligt, säger hon till TT.

FOTO: Jessica Gow/TT.

FRÅN FÖRSTASIDAN