13 svenska tv-program som får oss att vilja vrida tillbaka tiden

13 svenska tv-program som får oss att vilja vrida tillbaka tiden

Det fanns en tid då tv-kanalerna var få och utbudet magert. Då var de stora underhållningsprogrammen det som sammanförde folk över generationerna. Hänt har grävt i arkiven och hittat några av de största svenska tv-succéerna från 1980- och 1990-talet. I dag skrattar (och gråter) vi dock åt dem, i stället för med dem.

1. 7 till 9

Kattis Ahlströms luftgitarrspel, Claes Åkesons “Tjena tjena” och handskakningarna med publiken – stor underhållning! På 1990-talet verkade vi älska program som innehöll många olika moment. I “7 till 9” kunde tittarna njuta av såväl “Kvitt eller dubbelt junior” som Astrid Lindgren-frågesport.

2. Tjocka släkten

Lasse Berghagen och Inga Gill gjorde sig roliga på bortkomna familjers bekostnad och alla framför tv:n var glada över att de själva inte anmält sig. En fråga som dock uppstår när vi ser klippet idag: Hur många personer behövs för att skapa ett mänskligt rullband?

3. Melodifestivalen 1984

Kläderna, koreografin, låttitlarna. 1980-talet när det var som mest underhållande!

4. Lagt kort ligger

Klart att Magnus Härenstam behövde “söta värdinnor” i lekprogrammet som ingen riktigt fattade vitsen med!

5. Varuhuset

Bitchen Margareta, vd:n Karin, flirtiga Conny och Tina i charken. Hela Sverige stannade upp när såpoperan “Varuhuset” visades på lördagskvällarna.

https://www.youtube.com/watch?v=SrITHdtwIOA

6. Det kommer mera

Ingen kan ordvitsa som Arne Hegerfors. Så är det bara. Och ingen verkar ha gillat den nya grafiken lika mycket som personen som skapade introt. Tillsammans med Martin Timell bjöd Arne på bland annat musik, publikkontakt och den nervkittlande kortsåpan “Du bestämmer”.

7. Kär och galen

Publika frierier, minigolf iklädd frack och regisserade bröllop. Allt under ledning av en käck Lotta Engberg. “Kär och galen” var förnedrings-tv på hög nivå. Och vi tittare var underhållna.

8. Rederiet

Sverige stod – nästan – stilla när vinjetten till “Rederiet” började rulla på torsdagskvällarna. Alla, ja alla, skådisar verkar ha medverkat i långköraren. Även Mikael Persbrandt.

9. Kryzz

För de som hellre ville titta på tv än lyssna på “Melodikrysset” i radio fanns “Kryzz” i rutan under hela åtta år. Återigen med en putslustig Arne Hegerfors och någon av hans bisittare, exempelvis Sven Melander.

10. 24 karat

Göteborgshumor på högsta (?) nivå med Harald Treutiger och mycket entusiastiska dansare.

11. Expedition Robinson, säsong 1

“Expedition Robinson” delade upp landet i två läger – de som tyckte att det var fruktansvärt med utröstningen och de som helt enkelt var underhållna. Mest omtalad blev, förstås, Martin Melins snoppmassage.

12. Sikta mot stjärnorna

Shirley Clamp har gjort det, liksom Cecilia Wennersten och Linda Bengtzing; härmat andra artister innan de själva blev kända. Första vinnaren, som tog andan ur såväl jury som publik med sin John Lennon-imitation, var Olle Nilsson. Lasse Holm var konstant skrattande programledare.

13. Tre kronor

“Rederiets” största konkurrent blev “Tre kronor” och alla, åtminstone vi som var i tonåren, ville veta hur det skulle gå för Bimbo, Klimax, Lisen och alla de andra.

Nä, nog är tv bättre i dag, med guppande täcken och en Melodifestival som tar en hel vår att vinna?

Via: Giphy

Via: Giphy

För fler roliga klipp, kolla här: 

16 personer som gör bort sig mer än du på gymmet – vi lovar 

Den här tjejens sanslösa trick med en ballong kommer få er att tappa andan

19 reklamfilmer från vår barndom som vi aldrig glömmer

FRÅN FÖRSTASIDAN