Vinterkräksjukan är här – så undviker du att bli smittad

Vinterkräksjukan är här – så undviker du att bli smittad

Vinterkräkssjukan beskrivs ofta som en nära döden-upplevelse. Så undviker du det fasansfulla eländet!

Plötsligt kommer det bara, illamåendet, och någon minut senare kastar man upp lunchen. Extra förnedrande är det förstås om man befinner sig på tunnelbanan, i incheckningen på flygplatsen eller på dejten – men det är illa nog att insjukna hemma. Från att viruset bryter ut har man sisådär tio timmar framför sig på toalettstolen, oftast med huvudet hängandes över handfatet. Den skoningslösa vinterkräksjukan slår till mot alla – och ingen går säker.

– Det är fruktansvärt att genomgå, men inte livshotande. Det kan bli allvarligt för små barn och gamlingar, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten, i Aftonbladet.

Vinterkräksjukan orsakas av “caliciviruset” och är mycket smittsamt (smittar både genom direkt och indirekt kontakt). Inkubationstiden är ett till två dygn. Främsta symptom är plötsliga och hastiga kräkningar, diarréer och smärtor i magen. Andra vanliga symptom är huvudvärk, yrsel och feber.

Även om hela familjen ligger däckad har man såklart chans att undgå att bli smittad. Nyckeln är god handhygien. Tvätta händerna med tvål och vatten. Handsprit hjälper inte på detta virus. Torka sedan händerna med pappershanddukar eftersom tyghanddukar kan föra viruset vidare. Det är särskilt viktigt att vara hygienisk efter toalettbesök – och innan man ska vidröra mat och vistas i ett kök. Smittade personer ska inte laga mat åt andra.

wash-hands

Var noga med hygienen!

Man ska ha varit symptomfri i minst 48 timmar innan man går tillbaka till jobbet eller släpper barnen till skola och dagis.

Vinterkräksjukan härjar som mest mellan november och april, därför kallas sjukdomen för vinterkräksjukan. Men sjukdomen finns trots detta året runt.

Undvik att bli smittad genom att:

  • Ha en god handhygien
  • Undvik bufféer
  • Håll dig borta från magsjuka personer

Det finns inget bot mot vinterkräksjukan, men den brukar gå över av sig själv efter ett par dagar. Under tiden är det viktigt att dricka mycket vatten, gärna med lite salt, för att undvika uttorkning. Tänk på att små barn lätt bli uttorkade vid vätskeförluster.

Källa: vinterkräksjukan.se

FRÅN FÖRSTASIDAN