9 anledningar att skippa bh:n

Kvinnor har i under många år lärt sig att använda bh för att se attraktiva och prydliga ut. Men det finns faktiskt många fördelar med att skippa bh:n – för gott!

Som kvinnor har vi i årtionden fått lära oss att vi ska bära bh. Att ha en bh under kläderna gör att vi ser mer attraktiva och mer ordentliga och prydliga ut, har vi blivit intalade. Bh:n har nu blivit närmast en symbol för kvinnlighet och är en del av de flesta kvinnors vardagsgarderob, lika självklar som strumpor och tröja.

Med det i åtanke är det lite förvånande hur många oväntade fördelar det finns med att slopa bh:n nu och då – eller för gott! Här listar vi nio saker som gynnar din hälsa, ditt liv och dina bröst när du säger hej då till gamla trotjänare:

1. Brösten behåller sin form bättre

I motsats till vad man kanske tror, så börjar inte brösten hänga av att inte använda bh. En fransk studie har visat att bh:ar faktiskt har en motsatt effekt och på lång sikt leder till att bröst förlorar sin form. Enligt studien gör stödet i bh:n att muskler i bröstkorgen försvagas, vilket leder till att brösten kan börja hänga.

För att behålla bröstens runda form är det faktiskt bättre att låta dem leva sitt eget liv!

2. Du får en bättre nattsömn

Att sova med bh är ingenting som experterna rekommenderar. Tvärtom kan bh:n orsaka obehag och på så sätt störa din sömncykel.

Faktum är att även om du skippar bh på natten, kan dina övriga underkläder och nattplagg störa din dygnsrytm och hindra dig från att få en god nattsömn. Så om du måste välja mellan en söt spets-bh och en god natts sömn? Välj alltid sömn, är vårt tips!

3. Din blodcirkulation ökar

Att ofta bära tajta plagg, som bh, är inte bra för din blodcirkulation. Plaggets tryck runt bröstkorgen kan leda till att stora blodkärl kläms åt. Det kan på sikt leda till hjärt- och kärlsjukdomar och det är din snyggaste push-up helt enkelt inte värd.

4. Dina bröst mår bättre

Att skippa bh:n kan leda till att dina bröst mår bättre på flera sätt. Förutom att det leder till ett bättre blodflöde, riskerar man inte längre att ovälkomna ämnen samlas under det tajta plagget och orsakar infektioner, utslag och akne på huden runt brösten.

Det här gäller framför allt om du bär en bh som inte riktigt passar. Bh:ar som inte har rätt passform, eller som har skavande byglar, kan orsaka såväl andnöd, bröstsmärtor och allmänt obehag. Varför inte hoppa över ansträngningen att hitta den perfekta bh:n och i stället bara skippa bh:n helt och hållet?

5. Du sparar pengar

Bh.ar är dyra! Speciellt fina och bekväma bh:ar med rätt stöd och passform. Oavsett hur många hundralappar du brukar spendera på dina bh:ar finns här slantar att spara. Nu kan du lägga de pengarna på något roligare än underkläder!

6. Brösten blir starkare

Bh:ar hindrar dina bröst från att behöva kämpa mot gravitationen. Du kanske tror att dina bröst automatiskt börjar leta sig neråt och hänga om du skippar bh. Men faktum är att det är precis tvärtom! När dina bröst MÅSTE kämpa mot gravitationen, arbetar musklerna hårdare och stärker på så sätt dina bröst. Med andra ord – genom att säga hej då till din bh kan du plötsligt gå upp en kupstorlek!

7. Hälsosam bröstvävnad ökar

Forskare har kommit fram till att en bh kan förhindra din kropps förmåga att ha en god tillväxt av hälsosam bröstvävnad. Vävnaden är viktig av flera orsaker, framför allt hjälper den till att minska – om än inte helt förhindra – risken att drabbas av sjukdomar som exempelvis bröstcancer.

God bröstvävnad ger också mera stöd åt brösten och hjälper till att stärka bröstmusklerna.

8. Du får en bekvämare vardag

För många kvinnor kan det här vara det absolut starkaste argumentet för att lägga bh:n på hyllan för gott. Allvarligt talat, finns det en skönare känsla än att ta av sig bh:n efter en lång dag? Framför allt om man bär en spetsig, kliande eller väldigt tajt bh kan det dagliga obehaget besvära en hela dagen lång. Det enklaste sättet att bli av med obehaget är förstås att låta bh:n stanna hemma medan du lever livet.

9. Andningen blir lättare

Det här är ganska lätt att lista ut – när något tajt och begränsande är spänt runt din bröstkorg hela dagen 365 dagar om året under en lång tidsperiod, påverkar det ens andning. Du hamnar knappast i en respirator, men vi vågar påstå att inflödet av syre blir bättre om du skippar bh:n.

Vad tror du – får de här argumenten dig att överväga en framtid utan bh? Kommentera gärna här nedan!

Källa: Tiphero

AV: Minna Wallen

LÄS OCKSÅ: Zara Larsson: ”Mina bröst behöver inte en bh”

FOTO: IBL

SENASTE NYTT!