EU vill förbjuda helt vanliga Apple-laddaren: ”Varit frustrerade”

Iphoneladdare

Iphone-laddaren kan vara på väg bort.
EU-kommissionen har presenterat ett lagförslag så att alla mobiler ska kunna använda samma laddare.
– Det här är ett viktigt steg för våra konsumenter, säger EU-kommissionären Margrethe Vestager.

Videon kunde inte hittas

Snart kan det vara färdigladdat med Iphone-laddaren. Apple har fram tills nu gått mot strömmen och bara erbjudit laddaren till sina egna telefoner, något som EU-kommissionen tycker är stötande.

I fredags presenterade EU-kommissionen ett förslag om ändring av radioutrustningsdirektivet, som innebär att all elektronisk utrustning ska tillverkas med en och samma teknologi: USB-C.

”Åratal av arbete med industrin på en frivillig basis har redan fått ner antalet typer av mobilladdare från 30 till 3 under de sista tio åren, men det blev inte en komplett lösning. Kommissionen lägger nu fram en lagstiftning för att etablera en gemensam laddningslösning för alla relevanta enheter”, skriver EU-komissionen i ett pressmeddelande.

Iphone

Iphone-laddaren i sin nuvarande form kan vara på väg bort. EU-kommissionen har kommit med ett förslag om att alla mobiler ska kunna använda samma laddare.

Dmitrii Melnikov

”I linje med våra gröna och digitala ambitioner”

Enkelt förklarat vill man att en iphone-laddare ska kunna ladda en Samsung och så vidare. Förslaget omfattar både mobiltelefoner, bärbara spelkonsoler, kameror, hörlurar, bärbare högtalare och paddor.

Däremot omfattar inte förslaget smartwatch och trådlösa hörlurar, då de kan behöva en speciell laddning.

– Europeiska konsumenter har varit frustrerade över att inkompatibla laddare ligger och skräpar i någon låda. Vi har gett industrin gott om tid att komma med en lösning, nu är det dags för en ny lagstiftning för en gemensam laddare. Det här är ett viktigt steg för våra konsumenter och i linje med våra gröna och digitala ambitioner, säger EU-kommissionären Margrethe Vestager.

Iphone-laddare

I framtiden kan den här typen av laddare vara ett minne blott.

/ SWNS / TT

”Ett viktigt steg”

Apple har i flera år fått kritik för att deras laddare inte är kompatibla med andra teknikprodukter. De har motvilligt gått med på kraven och erbjuder nu USB-C på sina Mac-datorer och till Ipad.

Med lagförslaget hoppas EU-kommissionen att det elektroniska svinnet ska minska. Cirka 51 000 ton mobilladdare kastas varje år.

Med vårt förslag kommer europeiska konsumenter kunna använda en enda laddare för all sin bärbara elektronik – ett viktigt steg för att öka bekvämligheten och minska svinnet, säger Thierry Breton, kommissionär för EU:s inre marknad.

LÄS OCKSÅ: 21-åringen lämnade in mobilen på lagning – då SPREDS nakenbilderna

LÄS OCKSÅ: Paret fick 20 barn (!) på ETT år – nu vill de ha 100

Foto: Dmitrii Melnikov, SWNS / TT

SENASTE NYTT!