7 saker som gör att vi verkligen älskar Uruguays president José Mujica

7 saker som gör att vi verkligen älskar Uruguays president José Mujica

Uruguays president José Mujica har blivit världskänd för sin progressiva politik. Under hans styre har fri abort, samkönade äktenskap och marijuana blivit lagligt. Och till skillnad från många andra världsledare vägrar 79-åringen att bo i landets presidentpalats: "Varför skulle jag bo annorlunda?" Här är sju saker som gör att vi verkligen älskar "El Pepe", som han också kallas.

1. Donerar bort sin lön till välgörande ändamål

josemujica

Foto: All Over Press

Varje månad ger “El Pepe” bort 90 % av sin lön på 82 000 kronor till välgörande ändamål. Själv behåller han bara runt 8 000 kronor.

– Jag kallas världens fattigaste president, men jag känner mig verkligen inte fattig. De fattiga är enligt mig de personer som gapar efter mycket och bara vill ha mer och mer, uppgav han i en intervju med BBC 2012.

2. Vägrar bo i presidentpalatset

housefarm

Foto: Mario Goldman/AFP//TT NYHETSBYRÅN

Sedan sitt tillträde i mars 2010 har José Mujica vägrat att bo i landets presidentpalats. I stället bor han på en liten farm utanför Montevideo, Uruguay.

– Majoriteten av folket i mitt land bor så här. Varför skulle jag bo annorlunda? Jag är ju deras representant. Det är världens alla andra presidenter som är konstiga. De bor som kungar, fastän majoriteten av deras väljare inte gör det, sa han i en intervju med Dagens Nyheter tidigare i år.

3. Vill inte ha en ny bil

bil

Foto: Matilde Campodonico//AP//TT NYHETSBYRÅN

I stället för att skjutsas omkring i ett riktigt vrålåk har 79-åringen en Volkswagen Beetle från 1987 som han själv kör.

4. Struntar i fancy kläder

josemujica1

Foto: Andres Stapff//Reuters//TT NYHETSBYRÅN

Ibland dyker José Mujica upp så här till jobbet. Bilden från december 2013, då landets ekonomiminister Mario Bergara tillsattes, spreds snabbt i hela världen och bevisar att man inte behöver ta på sig svindyra kostymer för att snacka politik.

5. Gav kvinnor rätten till fri abort

abort

Foto: All Over Press

Till skillnad från nästan alla andra latinamerikanska länder (förutom Kuba) har kvinnor i Uruguay rätt till fri abort. Lagändringen drevs igenom under “El Pepes” styre i oktober 2012.

6. Drev igenom samkönade äktenskap

gaymarriage

Foto: All Over Press

I augusti 2013 blev det lagligt för homosexuella att gifta sig i Uruguay. De har också rätt till adoption och konstgjord befruktning. I övriga Latinamerika är det bara Argentina som tillåter samkönade äktenskap.

– Att inte legalisera det vore onödig tortyr för vissa människor, sa José Mujica när beslutet fattades, enligt FPIF.

7. Legaliserade marijuanahandel

cannabis

Foto: All Over Press

För att stoppa landets drogkarteller drev presidenten igenom ett revolutionärt beslut i december 2013 – han legaliserade marijuana. Landet är det första i världen att legalisera både bruk, odling och försäljning av drogen.

– Vi är inte några marijuanaaktivister, om nu någon skulle tro det. Marijuana är dåligt. Vad vi vill är att reglera ett problem. Det värsta är att förbjuda det och skapa en svart marknad. Vår tanke är att stjäla den organiserade brottslighetens marknad. Drogkartellerna är mycket farligare än drogen i sig själv, sa José Mujica tidigare i år till Dagens Nyheter.

Gillade du listan? Missa inte det här:

Nej, det är inget sjukt skämt – de här 19 porrparodierna existerar verkligen

 De 33 bästa ögonblicken från 2014

22 gånger Ryan Gosling fått oss att inse att han är den perfekta mannen

FRÅN FÖRSTASIDAN