Therese Uhre, 30, står upp för all förskolepersonal

En hyllning till personal på förskolor och fritidshem sprids på sociala medier.
Som lyfter fram hjältarna därute som inte har någon skyddsutrustning eller kan hålla avstånd.
– Jag vill att fler ska förstå vilket otroligt arbete det är i förskolans och skolans värld under denna pandemi, säger Therese Uhre, en förskollärare som har delat inlägget.

Coronapandemin ställer nya krav på flera yrkesgrupper. Många har gått till sina jobb utan att veta hur pass farligt det är för dem att gå dit, eftersom det är så mycket forskningen inte har känt till om coronaviruset.

Forskningsrönen om huruvida barn är smittbärare eller inte har varierat. I augusti bedömde de norska myndigheterna att barn är lika smittsamma som vuxna, enligt norska Dagbladet.

– Vi vet ju väldigt lite om smittspridningen i det här, vi vet ju inte vem som har stor roll överhuvudtaget. Så det är ju självklart att även barn är oklart, sa Anders Tegnell till SVT i maj.

Uppropet: Utan förskolepersonal stannar samhället

Nu har en hyllning riktats till personalen på förskolor och fritidshem och det är oklart vem som har formulerat den. Hänt har inte lyckats spåra ursprunget till den.

”Då alla andra hyllar vårdpersonalen som verkligen gör ett bra jobb! Men det finns andra hjältar därute som inte har någon skyddsutrustning eller kan hålla avstånd. Vill hylla alla andra inom barnomsorgen och skola. Vi finns där dagligen så att vårdpersonal, blåljuspersonal, politiker, med mera, ska kunna gå till sina arbeten”, står det i hyllningen som fortsätter:

”Vi arbetar utan skyddsutrustning. Har många fler möten med människor än de flesta har varje dag. Vi har dessutom inget val, vi kan inte jobba hemifrån, vi kan inte välja att hålla 1,5 meters avstånd. Vi kan inte undvika möten med barn och föräldrar. Vi går i våra privata kläder. Blir utsatta för både snor och barn som hostar på oss varje dag. Vi är verkligen superhjältar och förtjänar all hyllning vi kan få! Utan oss stannar samhället!”, skriver den okända personen som uppmanar följarna till att kopiera och skicka vidare inlägget ”om du inte klarar din arbetsdag utan oss”.

Therese Uhre.

Therese Uhre.

En som har delat inlägget är förskolläraren Therese Uhre, 30, från Danderyd, som arbetar i centrala Stockholm. Villkoren för yrkeskåren har förändrats i det stora och i det lilla, menar hon.

Allt från att det krävs ny digital kompetens för virtuella möten till nytänk kring inskolningar.

– Det krävs mer utav oss pedagoger och man har behövt tänka om på så många olika plan. Man behöver tänka mer på hur man gör inomhus, hur stora grupperna är och hur pedagogerna delar ut frukten till barnen. Det gäller att påminna alla om att hosta i armvecket och hjälpa alla att tvätta händerna ofta. Ibland är det svårt att stoppa vårdnadshavare som kliver in i lokalerna och man vill undvika att hamna i konflikt, skriver Therese Uhre till Hänt.

Varför valde du att dela vidare denna hyllning av din yrkesgrupp?

– För att jag känner att förskola och skola inte får tillräckligt stort utrymme i hyllningarna. Jag studerade i våras men nu när jag själv arbetar i centrala Stockholm vill jag att fler förstår vilket otroligt arbete det är i förskolans och skolans värld under denna pandemi, säger hon och förklarar att yrkesgruppen har mycket på sina axlar även när det inte är en pandemi.

– Nu är det ännu mer och detta behöver lyftas och pedagogerna behöver hyllas, säger hon.

Vilken har varit den största utmaningen under denna tid?

LÄS MER: 19-barnsmamman Michelles nya besked får följarna att häpna

– Att försöka hålla avstånd till vårdnadshavare och komma ihåg att även avgöra hur pass snorig man själv är. Kan man gå till arbetet eller bör man vara hemma? Är man hemma kanske inte kollegorna kan få in vikarie och alla barnen kanske är på plats eftersom även sjuka vårdnadshavare får lämna sina barn.

Therese förklarar att kontakten med vårdnadshavarna också har blivit lidande eftersom man inte heller kan bjuda in dem för att visa hur miljön deras barn vistas i är eller prata med dem i hallen om hur dagen varit.

– Den dagliga kontakten har förändrats mycket, säger hon.

Therese Uhre förklarar att hon följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer men tar det hela ännu lite längre för att vara på den säkra sidan.

– Jag väljer att promenera halva biten till och från jobb varje dag för att undvika folkmassor på tunnelbanan.

I september förklarade Tegnell för sajten Läraren att det är ”väldigt liten risk att få en smitta i förskolan”.

Den senaste vetenskapliga kunskapen bekräftar att smittsamheten mellan barn är betydligt lägre än mellan vuxna, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. Och att barn utgör fortsatt en liten andel av de rapporterade covid-19-fallen i Sverige.

Johanna Höög.

Johanna Höög.

Johanna Höög, docent och lektor i cellbiologi vid Göteborgs universitet menade i en debattartikel i Expressen, som publicerades den 13 november, att symtomfria barn är trojanska hästar i spridningen av covid-19. Hon hänvisade till en tysk studie i tidskriften Cell.

”I Sverige har vi begränsat testningen av barn kraftigt, och ändå har över 13 500 barn testats positivt hittills. Om Sverige har lika stort mörkertal som Tyskland betyder det att över 80 000 svenska barn har infekterats, antagligen många fler då barn inte provtagits här under stora delar av pandemin”, skriver Johanna Höög.

LÄS OCKSÅ: Mamman Michelle fejkade cancer – levde lyxliv i stället

LÄS OCKSÅ: Bråk i förskolan mellan lärare och föräldrar efter nya regeln

Foto: TT & Privat.