TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

TikTok-profiler HYLLAR sjögräs – experter skeptiska: ”Tungmetaller”

13 jul, 2021 
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Är verkligen sjögräs så hälsosamt? Experterna är tveksamma. OBS: Infälld bild är från arkivet.
På TikTok sprids en trend där sjögräs från Irland höjs till skyarna.
Profilerna som förespråkar menar att sjögräset har fantastiska hälsoeffekter och kan ge glänsande hy.
Men nu varnar experter om att det hela kan vara bluff och båg.
Sjögräset kan nämligen innehålla gift och tungmetaller.
Annons
De 6 värsta Tiktok-olyckorna någonsinBrand logo
De 6 värsta Tiktok-olyckorna någonsin

På plattformen TikTok hyllar nu vissa profiler sjögräs från Irland. Profilerna påstår att sjögräset har fantastiska hälsoeffekter. Sjögräset ska enligt TikTok-profilerna ge dig fantastik och glänsande hy, hjälpa dig att andas lättare och rensa kroppen från olika gifter. Men experter varnar nu att själva sjögräset kan vara giftigt.

Influerare på TikTok, som Naomi Maldonado påstår i olika videoklipp att det irländska sjögräset är fantastiska egenskaper. Hennes TikTok-kanal har över 44 000 följare där hon förespråkar medlet.

Olika TikTokare har förespråkat Irländskt sjögräs. Men experterna är tveksamma.

– Ni kommer ofta behöva gå på toaletten när ni använder det. Ni kommer hosta upp en hel del slem. Men oroa er inte, det är alla gifter som rensas ut ur er kropp, säger Naomi Maldonado i ett viralt klipp på TikTok.

Annons

Sjögräs har länge använts som naturmedicin. I århundraden har bland annat. människor på Irland och Jamaica tagit sjögräset i olika former för sina hälsoeffekter. Men studier i ämnet är inte lika tvärsäkra som TikTok-profilerna att sjögräset egentligen hjälper.

Finns vissa positiva hälsoeffekter – men även faror med sjögräs

Även om sjögräs, eller sjömossa inte studerats i stort antal, så har de studier gjort kommit fram till tveksamma resultat för förespråkarna. Man har hittat vissa positivt effekter. Sjögräset kan sänka din blodtrycksnivå, förbättra hälsan för ditt hjärta, samt sänka redan höga nivåer av blodtryck.

Men att använda sjögräs under längre tid ger dock ett dystrare resultat för de som förespråkar. En studie som genomfördes 2015 av BMC Complementary Medicine på möss visade att det fanns vissa hälsoeffekter, men inget som studien kunde konstatera kunde överföras på människor. Längre intag av sjögräs skulle dessutom kunna exponera kroppen för olika gifter, samt tungmetaller.

Annons

Sjögräs innehåller nämligen jod, som förvisso kroppen behöver, men som vid för stort intag kan ge hälsokomplikationer. Sjögräs bör intas med försiktighet, menar forskarna.

Föroreningar längs med de irländska kusterna kan vara ett stort problem

En annan faktor att ha med innan man sätter i sig sjögräs är att förorening vid strandkanter, där sjögräset växer kan förekomma. Att hitta sjögräs som inte fått i sig föroreningar kan vara väldigt svårt, skriver Insider som har rapporterat om sjögräset på TikTok.

– De irländska kustremsorna där sjögossan växer är inte certifierade för att vara fria från giftiga metaller, petrolium, eller gödning från lantbruk, till exempel. Av denna anledning skulle jag rekomdera att man istället äter organiskt certifierat mossa från inladet istället, menar Lisa Borg, en dietist som arbetar från Storbritannien.

Foto: TikTok, Yuri Smityuk

Annons