Stjärnskottet VM-debuterar – och hyllas av Pärson

Stjärnskottet VM-debuterar – och hyllas av Pärson

Hanna Aronsson Elfman, 20, gör sin första start i en VM-slalom.

Pontus Lundahl / TT
Det är en ny situation som hon inte alls är van vid, Hanna Aronsson Elfman.

Plötsligt ber svenska och internationella medier om intervjuer.

– Det blir väl så när det går bättre, säger vinterns svenska alpina stjärnskott inför lördagens VM-debut i slalom.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Aronsson Elfman var med i OS i Peking, debuten i världscupen stökade hon undan för tre år sedan och redan 2021 tog hon sitt första JVM-guld.

Men det stora genomslaget har kommit den här vintern.

De branschkunniga har förstås haft full koll på den 20-åriga värmländskan.

Den brett idrottsintresserade allmänheten fick upp ögonen för henne i december. Aronsson Elfmans andraåk i Sestrieres slalom var snabbast av alla, räckte till fjärde plats och karriärbästa.

Sedan dess har hon radat upp placeringar bland topp-15 och tagit sig in i första startgrupp. Just nu ligger hon nia i världscupens slalomcup.

Nästa kliv är det svåra – att etablera sig bland åkarna som vecka ut och vecka in kör för seger.

Pärson imponerad

En av många som är imponerad av Aronsson Elfmans utveckling och framfart den här vintern är Anja Pärson. Den tidigare alpina världsstjärnan sade så här i en intervju med SVT:

– Hon är en orädd tjej som kör på. Hon vill och vågar. Hon sätter en "pace" och är bestämd, det är inga tveksamheter. Hon ser ut att njuta när hon sitter i ledarstolen också, där ser hon inte ut att vilja lämna den så lätt.

– Det är en attityd jag gillar. Hon har jobbat hårt och då ska man inte vara chockad över att resultaten kommer.

Hanna Aronsson Elfman uppskattar orden men tar dem också med ro.

– Det är jättekul att det är många som hör av sig och tycker det är kul att det går bra för mig. Det är bara roligt. Jag tycker skidåkning är superkul och det är därför jag håller på. Och så gillar jag att tävla.

TT: Förklaringen till vinterns framgångar?

– Jag har nog bara fortsatt att träna på, inte gjort något mer speciellt än vad jag brukar göra. Att det gick bra redan i Levi gjorde det nog lättare för resten av säsongen.

Fokus på åkningen

Anna Swenn Larsson, silvermedaljör i Åre 2019, är på förhand den som har störst möjligheter att ta mästerskapets första svenska medalj när det drar ihop sig på lördagseftermiddagen i Méribel.

Men får Hanna Aronsson Elfman till en fullträff likt den i Sestriere är även hon med och fajtas om medaljerna. Själv vill hon inte prata om möjliga placeringar.

– Mitt fokus ligger på att sätta åkningen så bra som möjligt, men det har gått riktigt bra i slalomen i vinter, säger hon.

Uråkningen i torsdagens storslalom var en missräkning, men inte överraskande. I den disciplinen har hon inte fått till det som hon vill.

Blivande fartåkare?

Sverige saknar helt fartåkare i VM. Kanske ryms namnet Hanna Aronsson Elfman i framtida startlistor i både super-G och i störtlopp.

– Det är något för framtiden. Jag gillar farten och i framtiden skulle det vara kul att köra allt, men just nu är det slalom och storslalom som gäller, säger hon.

TT: Du har två äldre mästerskapsmedaljörer, Sara Hector och Anna Swenn Larsson, i truppen att bolla tankar med och få goda råd av. Hur är det?

– Det är lyxigt. Jag pratar med både Anna och Sara. De är väldigt bra att ha med i laget. De är med i banan och visar hur man ska göra.

FRÅN FÖRSTASIDAN