Skjutningar nära skola och förskola: Lekrum blir ”panic room”

Säkerhetsexpert Lena Ljungdahl och blommor och barn som ser på efter skjutning i Husby.

ROBIN LORENTZ-ALLARD / Aftonbladet, Anders Wiklund / TT
Barn och vuxna har börjat träna på att det värsta ska hända.
Att någon ska skjuta nära förskolan.
– Det är förskräckligt men vi måste, säger Husbyrektorn Lena Rebane till Dagens Nyheter.
Så här ska du agera om du blir vittne till brott
Slå på ljud

Fyra av tio skjutningar sker i närheten av skolor och förskolor visar Dagens Nyheters granskning. Det faktumet har gjort att både vuxna och barn nu tränar på att det värsta ska hända, skriver tidningen.

De höga smällarna av vinande kulor har tvingat pedagoger och förskolechefer att tänka till.

Förskolläraren Christina Karagianni som jobbar i Husby beskriver för DN en majdag när hon stod på gården och plockade ihop leksaker när hon hörde ljudet av skott.

Förskoleläraren om skotten: Var obehagligt

Trots den skrämmande situationen samlade hon och kollegerna lugnt ihop barnen och tog sig till avdelningens lekrum, precis som de ska enligt den förutbestämda planen. Lekrummet har nämligen inga lågt sittande fönster.

Christina Karagianni säger att det var obehagligt, men att de hade övat tidigare och visste vad de skulle göra.

Hon använde samma röst som när hon samlar barnen i vanliga fall och hon tror inte att de förstod att det var en allvarlig stund. Det är viktigt. En kollega till Christina, Maria Björkén, berättar att man kan locka med frukt i en liknande situation.

En man dödades i skjutningen

Den där gången i maj dödades en man när han jagades genom Husby centrum och sköts ihjäl, bara ett par hundra meter från förskolan. Dagen därpå samlades blommor och ljus på platsen.

Blommor i Husby efter skjutningen där en man dödades.

Blommor och ljus på platsen där mannen dödades.

ROBIN LORENTZ-ALLARD / Aftonbladet
Skylt och balkonger i förorten Husby

Bara ett par hundra meter från förskola och skola sköts en man till döds.

LORENTZ-ALLARD ROBIN / Aftonbladet

I Husby finns en handlingsplan nedtecknad med kortfattade uppmaningar att ta till om man blir stressad i stundens hetta:

”Sätt barnen och dig själv i säkerhet.”

”Håll er utom synhåll.”

”Var tysta.”

Några gånger per år tränar personal och barn på att utrymma vid exempelvis brand. Nu övar de även på att inrymma, berättar Lena Rebane som är rektor för Stockholms förskolor i Husby. Hon förklarar att planen vid skjutningar går ut på att snabbt ta sig in och låsa om sig för att stänga ute hotet.

Lena Rebane är rektor för förskolorna i Husby.

Rektor Lena Rebane berättar hur personalen gör då en skjutning sker.

Christine Olsson / TT, Hussein El-alawi / Sydsvenskan

Skolor i hela Sverige övar

Men det är enligt DN inte bara förskolorna i Husby som börjat träna på att hantera skjutningar. Runt om i landet tränar personal och barn på vad de ska göra om det skjuts nära skola och förskola.

Skolorna började köpa in utbildning i PDV från olika säkerhetsföretag efter skolattentatet i Trollhättan 2015. Två år senare hakade även förskolorna på i större utsträckning.

PDV står för den polisiära termen pågående dödligt våld där teorin bakom utgår från att gärningspersonen kommer att fortsätta tills att han blir stoppad. PDV är extremt våldsamma händelser som skolattacker och terrordåd. Utbildningen består av teori och övningar och går ut på att lära sig fly, gömma sig och i sista hand slåss.

”Förskolebarn är extremt sårbara”

Men utbildningen ser annorlunda ut på förskolor jämfört med inom skolan. Förskolebarnen är till exempel inte med under utbildningen, i stället får personalen verktyg för att ”leka fram” evakueringen, förklarar säkerhetsexperten Lena Ljungdahl, hon är tidigare polis och jobbar nu mycket med säkerhet och skola.

– På en gymnasieskola kan man få hjälp av snabba elever som fattar fort, men förskolebarn är extremt sårbara. Därför får vi jobba mycket med det emotionella hos personalen, att de först måste hjälpa sig själva innan de kan hjälpa andra, säger Lena Ljungdahl.

Säkerhetsexperten Lena Ljungdahl, tidigare polis.

Lena Ljungdahl är tidigare polis och jobbar nu med säkerhet i skolmiljön.

Anders Wiklund / TT

Experten: ”Risken ökar inte för att man övar”

Att något ska hända ens barn är förälderns värsta mardröm. Till en början hölls utbildningen utan att föräldrarna fick information eftersom man inte ville skapa oro, men i dag har det synsättet ändrats.

– Risken att drabbas ökar inte för att man övar. I Sverige är det naturligt att träna inför brand, trots att ingen omkommit på lektionstid sedan 60-talet. Man behöver inte göra en så stor grej av det, säger Lena Ljungdahl.

LÄS OCKSÅ: Läraren Sabina dödades fem minuter från sitt hem

LÄS OCKSÅ: Förkrossad mamma stal bebis från BB

FOTO: ROBIN LORENTZ-ALLARD / Aftonbladet, Christine Olsson / TT, Hussein El-alawi / Sydsvenskan, Anders Wiklund / TT,

FRÅN FÖRSTASIDAN