sjukdomar

Olivia, 16, hade ryggkorsett i tre år – uppfyllde sen stora drömmen

Olivia fick skolios som 13-åring och fick bära ryggkorsett i tre år.

Foto: SWNS
Som 13-åring fick Olivia beskedet att hon hade skolios.
Under tre års tid tvingades hon ha en ryggkorsett på sig 23 timmar om dygnet – samtidigt hade hon en tydlig framtidsvision.
Till slut kunde Olivia gå på skolbalen iklädd sin drömklänning.
Föddes med ryggbråck – rullstolen som förändrade hans liv
0:39

Efter reklamen: Föddes med ryggbråck – rullstolen som förändrade hans liv

(0:39)

Slå på ljud

Det gäller att vara målmedveten om man vill ta sig någonvart här i livet. Det vet 16-åriga Olivia Sheldon från South Yorkshire i England.

Som 13-åring höll Olivia på med dans, gymnastik och konståkning. För att visa sitt stöd och sin uppskattning gentemot sin dotter ville Olivias mamma Nicola ge henne en specialsydd konståkningsklänning i julklapp. Det var när de båda besökte skräddaren Fiona som de alla upptäckte vad som var fel med Olivas kropp.

Fiona märkte snabbt att Olivas rygg var helt sned och krökt åt ena sidan. Efter att ha åkt in till Sheffield Children's Hospital fick de beskedet att hon hade en viss typ av skolios. Hennes ryggrad var alltså krokig och hon kom att behöva en slags medicinsk ryggkorsett som hon var tvungen att ha på sig 23 timmar om dygnet för att räta ut ryggraden igen.

Mamman: "Var oerhört känslosamt"

Olivias stora dröm under rehabiliteringstiden var att kunna vara med på skolans bal och dansa iklädd en vacker klänning – och utan sin stödkorsett. Sagt och gjort. I maj 2022 hade det gått tre år och Olivia fick ta av sig korsetten för gott... och ryggen var spikrak.

– Baldagen var oerhört känslosam. När hon provade klänningen i affären såg vi att hennes rygg var helt rak och fin. Hon lyckades åstadkomma exakt det hon ville, och som hennes mamma var det underbart att se, säger Nicola enligt Yorkshire Live.

Så här såg Olivia ut på baldagen.

Foto: SheffieldChildrenHospital/SWNS

Under tiden som Olivia hade sin stödkorsett fortsatte hon med sina idrottsaktiviteter och dessutom blev hon ett ansikte utåt för unga skoliospatienter på sjukhuset. Hon fick rollen som en slags "skoliosambassadör" och stöttade andra tonåringar med liknande problem.

Får beröm av ryggspecialisten

– Vi i familjen är så otroligt stolta över henne. Hon har varit så motiverad och har haft sin framtidsvision tydlig – hon ville kunna ha på sig sin balklänning, säger Nicola.

Även en av ryggspecialisterna på Sheffield Children's Hospital, Dr. Lee Breakwell, berömmer Olivia för hennes engagemang och viljestyrka.

– Hon var tålmodig och resultatet av att ha använt ryggskyddet var perfekt. Nu har hon en perfekt hållning och risken att hennes ryggrad vrider sig igen som vuxen är extremt liten, säger han.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN