ekonomi

Anrika klädkedjan Indiska går i konkurs

Indiska-skylten utanför en butik

FOTO: MARK EARTHY TT
Svenska klädkedjan Indiska går i konkurs.
”Tyvärr har det makroekonomiska klimatet just nu gjort det extremt svårt att få fram en lösning för finansiering”
Här kraschar motorcykeln in i butiken
0:20

Efter reklamen: Här kraschar motorcykeln in i butiken

(0:20)

Slå på ljud

Klädkedjan Indiska Magasinet går i konkurs. Kedjan är anrik och startade redan 1901 och går nu alltså i graven efter 121 år.

Anledningen till konkursen är att företaget har haft betalningssvårigheter efter skulder under coronapandemin. Under pandemin halverades Indiskas butiksförsäljning.

”Indiskas ambition har alltid varit att fortsätta stärka bolagets finansiellt för att betala för de skulder som har uppkommit under Covid-pandemin, vilket vi också har gjort historiskt. Tyvärr har det makroekonomiska klimatet just nu gjort det extremt svårt att få fram en lösning för finansiering”, säger Karin Lindahl VD för och ägare av Indiska i ett pressmeddelande.

Vdn:s ord: ”Stor frustration”

Företaget ville egentligen göra en företagsrekonstruktion men det accepterar inte Skatteverket utan tvingar dem i stället att gå i konkurs.

”Det är med stor frustation jag idag har tvingats lämna in en konkursansökan. Jag har de senaste fem åren gett Indiska all min vakna tid och alla finansiella resurser jag har. Jag har haft förmånen att leda världens bästa team som vid sidan om mig också har gett allt. Alla nyckeltal går i rätt riktning, vi har 1,2 miljoner fantastiskt lojala kunder och visar trots hot om lågkonjunktur fina tillväxttal månad efter månad. Det är historiska skulder drivna av pandemin som har orsakat problemen, inte verksamheten i sig”, säger Karin Lindahl.

Indiska är ett av landets större klädkedjor med 92 butiker.

FOTO: MARK EARTHY TT

FRÅN FÖRSTASIDAN