sjukdomar

44-åringens dolda hjärtfel kunde lett till döden: ”Livshotande”

Taylor hade medfött hjärtfel – upptäcktes i tid

FOTO: Facebook
Taylor, 44, upptäckte sent i livet att hon hade ett medfött hjärtfel.
Hon gick sedan i flera månader och trodde att hon skulle dö.
Efter tre operationer lyckades läkarna äntligen få bukt med problemet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Johan Pehrsons planer för alla hjärtans dag
0:20

Efter reklamen: Johan Pehrsons planer för alla hjärtans dag

(0:20)

Slå på ljud

Man tänker ofta att man ska kunna se om någon lider av ett allvarligt, potentiellt livshotande, hjärtfel, men så är inte alltid fallet.

Taylor Giacoma, 44, hade i hela livet känt av mindre hjärtklappningar till och från. När hon var i sena 30-årsåldern fick musikern från engelska Manchester diagnosen Wolff-Parkinson-White syndrom (WPW). Då får man plötsliga hjärtrusningar på mellan 180 och 260 slag i minuten. Det är även lätt att man känner sig yr, får andnöd, svimmar eller får bröstsmärtor.

Taylor arbetar som musiker och älskar att sjunga och spela piano.

Taylor arbetar som musiker och älskar att sjunga och spela piano.

FOTO: Facebook

Det är egentligen en ganska vanlig hjärtsjukdom, men den kan vara livsfarlig.

– Jag var 38 år när livet tog en vändning. Någonting kändes inte helt rätt, jag blev snurrig och hjärtat slog väldigt fort. Jag hade under årens lopp ibland fått hjärtrusningar då och då, men i övrigt var jag helt frisk, säger hon till The Sun.

Ingen hade upptäckt felet tidigare

Efter att ha fått ett anfall åkte hon in till akuten och fick göra ett EKG. Hon hade gjort ett par liknande prover tidigare, men ingen läkare hade förstått vad hennes oregelbundenheter i hjärtrytmen berodde på.

– Jag var förvånad när doktorn sa att jag hade Wolff-Parkinson-White syndrom. Jag föddes tydligen med det, men det hade aldrig upptäckts förut.

Förenklat kan man säga att den som har WPW har en extra elektrisk väg (krets) i hjärtat. Det kan leda till att strömmen leds till kamrarna i förtid via extraledningen och förmaken hinner då inte tömmas tillräckligt. Då får man snabb hjärtfrekvens.

Taylor gick efter att hon fått sin diagnos runt och trodde att hon skulle dö när som helst. Ingen som såg henne skulle kunna gissa att hon när som helst rent teoretiskt skulle kunna tuppa av på grund av sin hjärtsjukdom – hon var ju så frisk, glad och livfull i övrigt.

”Folk blir ofta förvånade”

2018 erbjöds hon att genomgå en ablation, ett ingrepp som innebär att man försöker blockera de elektriska signalerna som orsakar besvären. Man avlägsnar den extra kretsen.

– De två första försöken blev misslyckade men de försökte igen och i november 2019 blev det till slut en succé, berättar Taylor och fortsätter:

Till slut lyckades läkarna att åtgärda Taylors hjärtfel. Då kunde hon fira.

Till slut lyckades läkarna att åtgärda Taylors hjärtfel. Då kunde hon fira.

FOTO: Instagram

– Folk blir ofta förvånade när jag berättar för dem att jag genomgått flera hjärtoperationer. Jag mår bra nu och som tur är har jag inte fått några allvarliga konsekvenser av det här.

FOTO: Facebook, Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN