Så botar du bakfyllan från helvetet – 9 stensäkra tips

Bot mot baksmälla

I dag mår du som du förtjänar. Ungefär som en klubbad säl. Men det finns hjälp att få. Läs igenom våra bästa bakistips så lovar vi att du mår bättre.
Så gör du julens godaste drink med saffran
Slå på ljud

När du slår upp ögonen vet du inte riktigt var (eller vem) du är. Men bara i några sekunder. Sedan slår den dig med full kraft – bakfyllan från helvetet.

Du känner dig som en klubbad säl och undrar på riktigt om du kommer att dö. Egentligen vore det bättre om du dog. För när du nästan måste kräla på golvet för att hämta det där glaset med vatten känns tillvaron ganska outhärdlig.

Det är lätt att vara efterklok morgonen efter midsommarafton. Men nu har du faktiskt bäddat den här sängen. Och då får du ligga i den. Du lär ju ändå inte göra så mycket annat i dag.

Så skippa alla tankar om att du aldrig mer ska dricka. Det kommer du garanterat att göra – men läs den här listan med bakistips innan du tar din nästa drink.

1. Drick vatten

goat

Vid en bakfylla är vatten det magiska elixir som kommer att ge dig livet åter. Alkohol är vätskedrivande och suger ut vätskan från din kropp och hjärna (därav huvudvärken). Så det är bara att börja halsa. Och skippa apelsinjuicen. Sura frukter som apelsin och grapefrukt kommer bara att förvärra din bakismage.

Plus: Du blir av med din huvudvärk.

Minus: Du är less på vatten efter två stora glas.

2. Ät (eller svep) ett par ägg

rocky

Breakfast for a champ! Ägg är fullproppade med aminosyror, bland annat cystein. Cysteinet bryter ner gifterna som blir kvar i levern efter att den rensat din kropp från alkohol. Men eftersom du är så skör just nu orkar du förmodligen inte slå på spisen. Då gäller det att svepa äggen, precis som de är.

Plus: Du gör din lever en stor tjänst.

Minus: Du riskerar att spy.

3. Hoppa över kaffet

will-o

Vi vet att det är svårt. Särskilt om du ska jobba i dag. Men en kopp kaffe gör mer skada än nytta vid en redig bakfylla. Kaffe är nämligen också vätskedrivande, precis som alkohol. Dessutom drar kaffe ihop dina blodkärl – och du kan ju bara föreställa dig vad det gör med den där migränen.

Plus: Du förvärrar inte huvudvärken genom att låta bli kaffet.

Minus: Du är fortfarande trött.

4. Låt bli återställaren

jack

Ah, den skandinaviska klassikern – återställaren. Din farsa häller alltid upp en bärs eller två på midsommardagen och hävdar bestämt att det är botemedlet mot bakfylla. Dessvärre är detta bara en myt. Så här funkar det – du blir bakfull när promillehalten i blodet närmar sig noll. Illamåendet du känner nu är alltså en slags abstinens. Genom att fylla på med mer alkohol skjuter du bara upp den oundvikliga baksmällan. Bit i det sura äpplet istället och ta det som en man. Eller kvinna.

Plus: Du tar itu med din bakfylla nu – och inte sen.

Minus: Du vill inte ta itu med bakfyllan.

5. Aktivera dig

walk

Det här kan låta kontraproduktivt. Men att lyfta rumpan ur soffan när du mår som sämst är faktiskt en riktigt god idé. När du tränar utsöndras endorfiner (ett hormon som får oss att må bra). Så klart begär vi inte att du springer ett maraton, men ta en liten promenad åtminstone. Även om du fortfarande mår illa blir du i alla fall på bättre humör.

Plus: Du är lite gladare när du tacklar din bakfylla.

Minus: Avståndet mellan soffan och ytterdörren är smärtsamt långt.

6. Undvik fet mat

pizza

Nej, att beställa hem en pizza är inte det smartaste du kan göra. Fet mat är dock perfekt innan du börjar festa, eftersom det suger upp alkoholen och gör dig mindre bakfull. Men dagen efter har den där snabbmaten en motsatt effekt. Då du har noll energi just nu skriker din kropp efter kolhydrater, men de snabba kolhydrater som finns i fet mat kommer få dig att krascha på nytt efter ett par timmar. Dessutom kan pizzan irritera bakismagen och ge dig halsbränna.

Plus: Din mage kommer att tacka dig.

Minus: Du är lat och beställer säkert en pizza ändå.

7. Ha sex!

sex

En rätt trevlig aspekt av bakfyllan är att du blir bakiskåt. Och det finns faktiskt en förklaring. Det enzym som vanligtvis reglerar testosteron (hormonet som gör dig kåt) hos båda könen är samma enzym som också bryter ner alkohol. Det finns helt enkelt ingen tid att hålla testosteronet i schack. Så ta tillfället i akt! När du har sex frigörs dessutom endorfiner. Och har du ingen partner går det lika bra att lösa det på egen hand (pun intended).

Plus: Det är skönt, så klart.

Minus: Du kanske kräks på din partner. Bokstavligt talat.

8. Ta en tupplur

hund

Efter att du fyllt på med vettig mat och vatten är det dags att ta en liten nap. Du är nog rätt trött och din kropp behöver vila för att kunna återhämta sig. För hur länge var du egentligen uppe i går kväll? Bädda ner dig med en mysig filt så lovar vi att du mår bättre i morgon!

Plus: Du vaknar upp utvilad och full av kraft.

Minus: Att sluta ögonen är som att åka karusell.

9. Till sist – håll dig borta från konstiga “kurer”

dracula

Vad sägs om en bloody mary á la Mongoliet? Släng i två inlagda fårögon i tomatjuicen, mixa – och du har den ultimata bakisdödaren. I alla fall enligt mongolerna. Låter det lockande? Nä, vi trodde väl inte det. Ett hett tips är att hålla sig borta från alla märkliga huskurer du hör talas om. Google är din värsta fiende, kom ihåg det.

Plus: Det finns inget plus. Det här är bara äckligt.

Minus: Visst, du är fortfarande bakis. Men du har åtminstone inte käkat inlagda fårögon.

LÄS OCKSÅ: 18 bilder som visar hur korkad du blir på fyllan

FRÅN FÖRSTASIDAN