Tränaren i tårar efter bronset: Största han gjort

Tränaren i tårar efter bronset: Största han gjort

Sveriges Sebastian Samuelsson kramas om av tränaren Johannes Lukas efter att ha tagit brons i herrarnas jaktstart, 12,5 km, i skidskytte-VM i tyska Oberhof.

Anders Wiklund/TT
Sebastian Samuelssons säsong har inte gått som han önskat och han började tvivla. Vändpunkten blev ett långt samtal i bilen med landslagstränaren. När han sedan spurtade till sig ett brons i jaktstarten i skidskytte-VM brast det för Johannes Lukas. – Ja

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sebastian Samuelsson vann spurtduellen om VM-bronset i jaktstarten över norrmannen Tarjei Bø. Då kunde inte Sveriges landslagstränare Johannes Lukas hålla tillbaka tårarna.

”Vi har alla lidit med honom hela året, det är inte alltid lätt att pusha honom framåt, man kanske själv är på gränsen några gånger, men det här är stort, säger Lukas med bruten stämma och torkar bort tårarna.”

”Han vågar gå för medaljen här i dag. OS var stort, men efter bakslagen han haft den här säsongen och att sedan slå tillbaka... det tycker jag är det största han gjort hittills.”

"Började tvivla"

Själv säger Samuelsson att han rankar VM-medaljen i Oberhof väldigt högt, men att det är svårt att jämföra medaljer. Men medger att bronset betyder mycket med tanke på hur säsongen blivit.

”Jag har inte nått upp till det jag kan, jag började tvivla en del, blev osäker. Formen fanns inte, sen började jag känna att formen finns där men då får jag inte till det. Idag trodde jag på det till 98 procent och det räckte, säger han.”

Samuelsson blev sjuk före jul och hade sedan svårt att komma tillbaka i form. Bottennappet var en 25:e plats i sprint och en 19:e plats i jaktstart i Ruhpolding. Johannes Lukas säger att det då kändes som att Samuelsson hade gett upp lite.

”Vi hade ett långt samtal och utvärderade. Därefter har teamet gjort ett hårt jobb. Vi sa att vi kommer att tro på det och kämpa för dig, säger Lukas.”

Vände blad inför VM

Samuelsson berättar om det långa samtalet med landslagstränaren.

”Efter sprinten i Pokljuka satt vi säkert en timme i bilen och snackade. Det var inte så att jag hade gett upp men jag hade så lite tro. Jag fick en käftsmäll i Pokljuka, då var det tufft och jag funderade mycket, säger Samuelsson.”

”Antholtz var sedan åkmässigt okej men skyttemässigt inte så bra. Det var sen bra för mig att komma hem (till Östersund) och ladda batterierna och få energi igen. Sen försökte jag vända blad och komma på ny kula in till Oberhof.”

I lördagens sprint slutade Samuelsson elva efter två bom och hade en halv minut upp till bronsplatsen inför jaktstarten. Att Samuelsson sedan lyckades spurta till sig bronset i jaktstarten tycker Lukas är väldigt stort.

”Han har huvudet som ingen annan har.”

Kan nu slappna av

Samuelsson fick en tung inledning på VM när han grusade Sveriges chanser till medalj i mixedstafetten då han drog på sig tre straffrundor på sista sträckan. Efteråt konstaterades det att delar av 25-åringens gevär inte hade suttit fast ordentligt.

”Hur mycket hade ni trott på det här? Det är inte många som har gjort det, men vi har gjort det, säger Lukas.”

Bronset gjorde att Samuelsson nu kan andas ut.

”Det betyder jättemycket, nu kan jag släppa ner axlarna. Skidskytte är svårt, man står efter lopp och förklarar varför man bommar men ibland finns inga förklaringar. Det gäller att komma in i flytet och förhoppningsvis kan jag slappna av lite och ha kul den kommande veckan. Det finns många chanser kvar, säger han.”

Första chansen är tisdagens distanslopp.

FRÅN FÖRSTASIDAN