Sveriges nya skadedjur ställer till det – älskar att sabotera bilar

Stenmården förstör kablar i bilmotorer.

FOTO: TT
Sverige har fått ett nytt skadedjur som endast verkar ha ett mål: Att förstöra för oss.
Stenmårdens framfart ska nu försöka stoppas innan allt för många drabbas.
– Stenmården verkar ha som livsuppgift att ta sig in under motorhuven på bilar och gnaga kabel, säger biologen Per-Arne Åhlén.
Barnet blir attackerad av arg koala
0:32

Efter reklamen: Barnet blir attackerad av arg koala

(0:32)

Slå på ljud

Stenmården har länge varit vanlig i flera europeriska länder där den är känd för att sabotera så väl bilar som hus. Nu har den tagit sig norr ut, till skånska Bromölla, och blivit en del av den svenska faunan. Det har Jägareförbundet fått i uppdrag att ändra på. Varför? Jo, för att sabotaget kan leda till enorma ekonomiska laster.

Larmet om svenska kräftor – så många kan du äta

Saboterar för miljonbelopp

Stenmården är vanlig i Tyskland där den varje år saboterar bilar för omkring 600 miljoner kronor varje år. För att situationen inte ska bli den samma i Sverige har Naturvårdsverket gett Svenska Jägareförbundet i uppdrag att få stopp på arten som beskrivs som "potentiellt invasiv". Arbetet sker redan i form av jakt nattetid med värmesikten, ostfällor och tips från villaägare som kan ha sett spår av djuren. Svenska Jägareförbundets biolog Per-Arne Åhlén berättar att tipsen blir som en gräddfil till att hitta Stenmården.

– Våra yrkesjägare kan sitta på hustaken på natten och skjuta dem med hjälp av termiska riktmedel, säger han till Dagens Nyheter.

Per-Arne Åhlén, biolog.

Per-Arne Åhlén, biolog, visar upp en mårdfälla.

Johan Nilsson/TT

Gillar främst bilmotorer

Vissa har spekulerat i varför mårddjuret gillar just bilmotorer och att tugga på våra kablar. Kanske beror det på motorvärmen från bilen eller att motorutrymmet fungerar som en plats för vila och skydd.

– Stenmården verkar ha som livsuppgift att ta sig in under motorhuven på bilar och gnaga kabel, fortsätter biologen Per-Arne Åhlén till Dagens Nyheter.

Två Stenmårdar.

Stenmården kom till Bromölla i Skåne 2018.

Gerard Lacz/REX

Trots att djuret är en potentiell samhällsfara då den skapar såna stora problem fascineras Per-Arne Åhlén av djuret:

– Man måste älska det här djuret. Det är en rebell!

Tvättbjörnen Mark lever som en människa

Se klippet här!

FOTO: Johan Nilsson/TT, Gerard Lacz/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN