Polisen Jenny: Jag misshandlades av min partner

Polisen Jenny Svenningsson är en av alla kvinnor som upplevt våld och hot från en man.

JOI GRINDE
Alla kan drabbas. Även starka poliser.
Det vet Jenny Svenningsson, polis i Halmstad.
Hon blev slagen av en man hon levde med.
Här är hennes egna ord om den destruktiva relationen.
Mannen misshandlar kvinnan – tvingar henne sen att städa upp
Slå på ljud

Varför lämnar du inte? Det är väl bara att gå?

Frågan som snarare borde vara: Varför slår han?

– Jag fick aldrig de här frågorna. Jag pratade nämligen inte med någon om detta. Inte förrän långt senare fick mina barn veta och därefter mina föräldrar och syskon. Långt senare, när jag vågade berätta i ett inlägg på instagram, fick mina kollegor och våra före detta gemensamma vänner reda på det, har Jenny berättat för i en krönika i Allas.

Mannen ville tysta Jenny

Bara en vän kände till vad Jenny Svenningsson utsattes för. Vännen hade hämtat henne till sjukhus efter att hon misshandlats.

– När min antagonist fick reda på att jag berättat om misshandel nummer två ville han få mig att säga till våra vänner att jag bara hittat på allting. Det gjorde jag inte.

2018 anmäldes 28 700 misshandelsfall mot kvinnor, 22 900 av dem hade skett av någon i kvinnans närhet, enligt Brottsförebyggande rådet.

Bakom varje siffra finns en kvinna. Men många anmäler inte.

– Jag var själv en av dem. Sen ska vi inte glömma alla de kränkningar som aldrig kommer till polisens kännedom. Den psykiska misshandeln är lika förnedrande som den fysiska, gör nästan lika ont – fast i själen.

”En gång är en gång för mycket”

Jenny råkar ibland säga att hon ”bara” blev misshandlad två gånger under förhållandet. Men hon utsattes för psykisk misshandel desto oftare.

– Jag säger alltid "bara". Varför gör jag det? Det var två gånger för mycket och jag borde anmält redan vid första slaget. Borde inte ha kastat bort så många år på en människa som inte respekterade mig. För jag stannade både efter första och andra misshandeln, trots att jag blev nedtryckt på så många vis.

Jennys partner ville få henne att sluta träna och tyckte hon borde säga upp sig som polis – då skulle hon orka fixa mer där hemma.

Jennys partner ville få henne att sluta träna och tyckte hon borde säga upp sig som polis – då skulle hon orka fixa mer där hemma.

Joi Grinde

Förhållandet var ojämställt, Jenny gjorde allting hemma. Lagade handlade, mat, tvättade och fixade. Lämnade bilen på verkstaden när det behövdes och bytte däck.

– Många av våra gräl handlade om att jag var ledsen och trött över att jag fick göra allt hemma. Jag påtalade det ofta, och en av gångerna föreslog han att jag skulle sluta jobba treskift, jag hade ju blivit så lättretlig och arg sedan jag börjat jobba som polis.

Bad henne sluta träna

Han tyckte också att Jenny kunde sluta träna så mycket, då skulle hon ha kraft att göra mer hemarbete.

– Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Tror att jag gick ut med hunden i vrede. Träningen var ju min ventil för att överhuvudtaget klara av mitt liv med treskift och allt arbete hemma, plus den psykiska påfrestningen det faktiskt var att leva med honom.

En tatuering som betyder mycket för Jenny Svenningsson.

En tatuering som betyder mycket för Jenny Svenningsson.

Joi Grinde

Jenny berättar att mannen oftast gav sig på henne i ilska när hennes barn inte var hemma. Men ibland fick de också uppleva hans vrede och se när han slog sönder saker. Det sörjer hon i dag.

– Idag vet jag att han är en liten, liten mus som bara ville tysta och skrämma mig, visa sin makt. All denna förstörelse av döda ting var för att tysta mig, få ner mig på mattan. Han visste vad han gjorde. Han visste att jag skulle bli tyst för att hindra honom ta sönder saker.

Bröt telefonen itu

Vid ett tillfälle sa mannen att Jenny skulle välja mellan honom och Instagram, där han trodde hon hade kontakt med andra män. Sedan bröt han hennes mobil itu.

– Gissa vad jag gjorde? Jo, jag valde honom. En månad efter den händelsen startade jag i hemlighet kontot Tilltufsade_polisen på Instagram, och ytterligare någon månad senare lämnade jag honom för gott.

”Men du är ju polis”, kanske någon tänker: Varför gjorde du inget? Varför lämnade du honom inte tidigare?

– Det är en fråga jag tänkt på så många gånger.Men jag tänkte också: Varför slog han? Varför tryckte han hela tiden ner mig? Det spelar ingen roll vilken yrkesroll du har, vilken samhällsklass du tillhör, om du så är den starkaste kvinnan i världen, både mentalt och fysiskt. Alla kan hamna i ett destruktivt förhållande och nästan alla har lika svårt att lämna och anmäla.

Jenny skämdes för att berätta för sina kolleger men till slut gjorde hon det och fick stort stöd.

– I mitt arbete som polis så träffar jag kvinnor i precis samma situation som jag själv varit i. Jag lägger ner hela min själ i att hjälpa dem, få dem att förstå att inget är deras fel och att det aldrig kommer att bli bättre. Allt eskalerar och man kommer att må sämre och sämre. Ibland känns det som att jag når fram – inte minst om jag berättar vad jag själv varit med om – men ibland vet jag att kvinnan inte vill anmäla. Hon går tillbaka till personen som kränker och slår henne och inte så sällan träffas vi igen vid nästa slag.

– Men ett slag är ett slag för mycket!

Jenny Svenningsson är polis i Halmstad och älskar sitt jobb och sina kolleger.

Jenny Svenningsson är polis i Halmstad och älskar sitt jobb och sina kolleger.

Hanna Welin

LÄS OCKSÅ: Helen adopterade bort sin dotter – nu har de hittat varandra

LÄS OCKSÅ: Skulle adoptera hund – upptäckte att det var hennes försvunna valp

FOTO: JOI GRINDE

FRÅN FÖRSTASIDAN