intressant om hälsan

Expertens varning: Fika på jobbet lika skadligt som passiv rökning

Bullar.

FOTO: Jeppe Gustafsson/TT
Att bjuda på bullar i fikapausen är lika skadligt för kollegorna som passiv rökning.
Det påstår den brittiska kostprofessorn Susan Jebb som anser att ett fikaförbud är på sin plats.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

1-åriga Skylar är enorm – anklagas för att ge henne McDonalds
0:41

Efter reklamen: 1-åriga Skylar är enorm – anklagas för att ge henne McDonalds

(0:41)

Slå på ljud

Att bjuda på fika på jobbet är ofta en uppskattad gest. Men inte om man frågar den brittiska kostprofessorn Susan Jebb. Enligt hennes forskning är bullarna i fikarummet lika skadliga som passiv rökning.

Hon anser att på samma sätt som vi skapat miljöer för att undvika rökning, borde vi lämna frestandet hemma när vi går till jobbet, rapporterar TV4.

– Om ingen tog med tårta till jobbet skulle jag aldrig äta tårta på dagtid, men eftersom de tar med det så äter jag det, sa Jebb i en intervju med The Times förra veckan.

Rishi Sunak: Jag gillar fika – speciellt morotskaka

Susan Jebbs uttalande har fått stor uppmärksamhet i både sociala- och traditionella medier. Många anser att Jebb är helt ute och cyklar. Ett argument emot Jebbs forskning är att ingen tvingar kollegorna att äta sötsakerna i fikarummet.

Andra menar att kollegornas fika är bland det mest uppskattade inslaget på jobbet.

Även den brittiska premiärministern Rishi Sunak har reagerat på Susan Jebbs kostråd. Han meddelade vi en talesperson att han tror på personliga val – han själv föredrar morotskaka.

Susan Jebb.

Susan Jebb är sedan 2021 ordförande för myndigheten Food Standards Agency.

FOTO: News Licensing/MEGA/TT

Två tredjedelar av britterna är överviktiga

Susan Jebb är ordförande för den brittiska myndigheten Food Standards Agency som arbetar för att britterna ska äta bra mat. Efter mediastormen mot Jebb har myndigheten tagit ett tydligt avstånd från kostprofessorns uttalande.

De menar att hennes intervju med The Times speglar hennes personliga åsikter. Fikaförbudet kommer alltså inte bli någon ny policy på myndigheten.

I Storbritannien är två tredjedelar av befolkningen överviktiga och på politisk nivå har flera åtgärder diskuterats för att få bukt med problemet. Ser man till Sunaks uttalande verkar fikaförbud dock inte vara ett av alternativen.

FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN