Sjachtars Europasuccé: "Viktigt för Ukraina"

Sjachtars Europasuccé: "Viktigt för Ukraina"

Sjachtars tränare Igor Jovicevic kramar om Taras Stepanenko efter att klubben avancerat till åttondelsfinal i Europa League.

Michal Dyjuk/AP/TT
Ukrainska Sjachtar Donetsks Europa League-succé var så mycket mer än en sportslig framgång.
– Det var väldigt viktigt. Den här matchen var för dig, Ukraina, den var för vårt land, för Ukraina, säger huvudtränaren Igor Jovicevic.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sjachtar Donetsk är vidare till åttondelsfinal efter att ha besegrat franska Rennes på straffar (4–3 efter straffar). Torsdagskvällens avancemang säkrades ett par minuter innan årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina.

– Man kan nästan säga att vi dog på planen, att vi lämnade våra armar och ben där. Den här segern är en belöning för vårt arbete, säger Igor Jovicevic, från Kroatien, som har arbetat i Ukraina i mer än 20 år.

Trots kriget håller Sjachtar till vardags till i Ukraina. Där kommer man förbereda sig för det fortsatta Europaspelet samt spela inhemska ligamatcher.

– Det är redan en väldigt svår situation att leva i rytmen till bombardemangen och sirenerna. Vi måste tänka på taktik men framför allt vill vi vakna levande, säger Jovicevic.

Dock har den ukrainska storklubben inte kunnat spelat sina hemmamatcher i Donetsk sedan 2014 då ryska styrkor gick in i östra Ukraina.

Den här säsongen spelar klubben sina Europamatcher i polska Warszawa – cirka 140 mil från sin hemstad – där en del av lagets familjer numera bor.

– Personligen, om vi hade blivit utslagna ikväll, hade jag inte få se min familj förrän tidigast i juni, säger Jovicevic.

I Europa League-åttondelsfinal ställs Sjachtar mot nederländska Feyenoord.

FRÅN FÖRSTASIDAN