Putin gör det alla har fruktat – firar ryska expansionen med ceremoni

Röda torget i Moskva och Vladimir Putin

Foto: Bengt O Nordin Bon/SVT/Konstantin Zavrazhin/Kremlin
Nu gör Putin det alla har fruktat – han utropar fyra ukrainska områden som en del av Ryssland.
Det hela firades i en ceremoni på Röda torget i Moskva på fredagen, skriver Daily Mail.
Mannen hoppar upp på ryskt fordon och viftar med ukrainsk flagga
0:22

Efter reklamen: Mannen hoppar upp på ryskt fordon och viftar med ukrainsk flagga

(0:22)

Slå på ljud

Under torsdagen meddelade Ryssland det som alla har fruktat. De annekterade, det vill säga utropa de områden i Ukraina som de kontrollerar som en del av Ryssland. Det handlar om områdena Luhansk, Donetsk Cherson och Zaporizhzhya,

Så sent som på torsdagen erkände Rysslands president Vladimir Putin, 69, de två sistnämnda områdena som självständiga territorium. Luhansk och Donetsk har tidigare utropats som självständiga territorium.

Ceremoni på Röda torget

Den så kallade annekteringen skrevs under klockan 15 rysk tid – 14 svensk tid – under en ceremoni i Stora Kremlpalatset i Moskva på fredagen, skriver danska Se och hör. Därefter blev det firande på Röda torget i den ryska huvudstaden. En stor scen ställdes upp på torget såväl som stora videoskärmar, rapporterar Reuters.

Detta innebär Rysslands annektering

Ryska ledare har tillsatts för regionerna och enligt Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östereuropastudier vid Utrikespolitiska institutet kommer den ryska rubeln bli den enda giltiga valutan i regionerna. De ryska stadsmedierna blir de enda medierna och alla barn och ungdomar kommer omfattas av den ryska skolplanen, skriver Dagens nyheter.

Västvärlden har fördömt annekteringen och erkänner inte att områdena tillhör Ryssland.

Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”
0:25

Efter reklamen: Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”

(0:25)

Slå på ljud

Falska "folkomröstningar: "Hotat invånarna med vapen"

Under den senaste veckan har områdena hållit "folkomröstningar" om att ansluta sig till Ryssland. Dessa har dock ifrågasatts från flera håll, bland annat av USAs utrikesminister Antony Blinken som kallar dem falska.

Ryssland har tvingat en stor del av invånarna i de erövrade områdena att fly och har hotat de som blivit kvar med vapen att rösta, säger Antony Blinken enligt tyska nyhetsbyrån dpa.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN