Fusken vi minns i Robinson – deltagarna tvingades lämna

Petra Malm och Anders Öfvergård.

Robinson bjuder på utmaningar som kräver pannben men är det verkligen som det ser ut i tv-rutan? Svaret är nej. Hänt har samlat flera av fusken som skett i programmet. Läs om fusken och deltagare som blivit diskade här!
Verkliga anledningen till Julies avhopp i Gränslandet – efter romansryktet med Valentino
0:41

Efter reklamen: Verkliga anledningen till Julies avhopp i Gränslandet – efter romansryktet med Valentino

(0:41)

Slå på ljud

Tävlingsprogrammet Robinson drog igång år 1997 och med tiden har flera deltagare blivit tvingade att lämna programmet på grund av fusk som skett. Eftersom programmet går ut på att deltagarna ska leva i vildmarken utan tillgång till egna essentiella tillgångar har flera fusk upptäckts som inte ska förekomma.

Detta har resulterat i besvikna programledare, tittare och deltagare eftersom alla ska ha samma förutsättningar att ta sig så långt som möjligt och kunna ta hem vinstpotten.

Nyfiken på fusken och allt kring det i Robinsons historia? Läs om det här!

Fusken i Robinson från tidigare – vårens säsong 2022

Vårens säsong av Robinson 2022 var minst sagt spännande. Vinnaren blev Filip Johansson, 32, som tog hem prispengarna. Men det förekom en del fusk som inte hade skett från deltagarnas håll. Nej, det var nämligen produktionen som levererade produkter till deltagarna.

Det var Linn Lund, 31, som varit med i Robinson vid tidigare tillfälle, som avslöjade vad som verkligen hade hänt.

Deltagarna under säsongen hade fått dricksvatten eftersom det hade tagit för långt tid att rena den enorma tillgången saltvatten som de har. Men det Linn avslöjade var att produktionen hade levererat salt, ett överflöd av mat samt andra produkter till deltagarna:

– Men problemet var ju det att det gnälldes oerhört mycket så vi behövde inte ens framställa salt själva, de körde ut salt till oss. Och jag menar, då bor vi bredvid ett hav. Om du håller på att få saltbrist, det enda du behöver göra, krasst sett, är att ta två munnar saltvatten och spä ut med ditt sötvatten i flaskan. Men det behövde vi ju inte göra, utan de körde ju ut färdigt salt till oss på burk, berättade Linn tidigare.

Vanligtvis brukar produktionen placera ut olika frukter som deltagarna då fått leta efter, men denna säsong hade de fått kokosnötter och mangos levererade. Men de hade också fått solskyddsfaktor, färdigbyggda läger, ved och regnkläder!

Under samma säsong deltog Desiree Renfors, 29, som vann över Linn i finaltävlingen men hon anklagades av fusk från flera av tittarna när de skulle lösa ett pussel där de skulle få fram tre mattetal för att sedan få fram en sifferkombination och låsa upp ett järnrör. Den som var sist, åkte ut, vilket blev Linn.

Tittarnas kritik mot Desirée var omfattande och varför de ansåg att hon hade fuskat var alltså följande kommentarer:

Varför sprang Desirée och tittade på sifferlådan jämte sin egen innan hon löste talet?? Fusk eller??”, skrev då en.

Desirée fuskade ju genom att springa till det rätta svaret och sedan till sin egna och rätta så att hon vann”, spekulerade en annan.

Det såg ut som att Dessie kollade på rätta svaret på den bredvid innan hon gick till den andra? Fusk?”, ansåg en tredje.

Men Desirée försvarade sig och berättade för Hänt om hennes syn på saken.

Fusken i Robinson och Gränslandet 2021

I den tidigare säsongen av Robinson och Gränslandet var det mycket som blåste upp och ovanligt många sjukdomsfall förekom. I Gränslandet hamnar de som åkt ut från Robinson och platsen som deltagarna befinner sig på är inte lika bevakad som där Robinson spelas in.

Detta tog två deltagare till sitt övertag och begick ett regelbrott. Programledaren Anders Öfvergård, 54, blev extremt upprörd över deltagarnas agerande och de diskades från tävlingen.

Det var alltså deltagarna Tova-Sophia Aronsson, 36, och Alexander Chennaoui, 27, som diskades efter att de hade frågat några campare om mat och skjuts till en matbutik där de handlade för 1500kr.

När Anders tog sig ett snack med deltagarna beskrev han sin stora besvikelse:

– Jag är så fruktansvärt besviken på er, asså så djävulusiskt besviken. Ni två är diskade, så nu går vi, uttryckte Anders i programmet och går sedan iväg Alex och Tova-Sophia.

Två deltagare blev alltså diskade efter att de hade fuskat men fusken tar inte slut där för Robinson 2021.

Olivia Baldwin, 27, som var med när Dennis Johansson, 37, tog hem vinsten hade ett och annat att säga till om när hon åkte ut från tävlingen bara några dagar innan finalen.

I en av tävlingarna ansåg hon att det inte var samma för alla deltagarna när deras armstyrka blev satt på prov. Oliva tyckte alltså att det var en helt annan längd på hennes rep än de andras i tävlingen vilket gjorde att hon var mer framåtlutad.

Deltagare i Robinson när de tävlar i armstyrka 2021.

Deltagarna kämpar på för att hålla hela vägen i ett av tävlingsmomenten i Robinson.

FOTO: INSTAGRAM

Fusken från förr – Robinson 2020

Kanske ligger år 2020 en bit bort och det kan vara svårt att minnas vad som hände. Ingen fara, här har Hänt samlat fusken från säsongen år 2020.

En av deltagarna i säsongen från 2020 var Clara Henry, 28, som kom på andra plats när Michael Björklund, 47, tog hem vinsten.

Men Clara hade en del att avslöja om fusk som hade ägt rum under inspelningen, nämligen att deltagarna inte alls går till fots när de ska genomföra tävlingarna samt att det inte alls är så mycket vildmark som många tittare säkert tror.

– Det ser ut som att vi går till alla tävlingar, men vi åker båt överallt, säger hon och berättar att deltagarna är tvungna att ha ögonbindel på sig under båtturerna, berättade Clara tidigare och berättade även om hur det verkligen såg ut på ön:

– Man tror att man ska leva i vildmarken. Men det är så exploaterat, det är verkligen en tv-fabrik de där öarna. Det växer inget naturligt där. De planterar ut mat som man får hitta i djungeln.

I samma veva upptäcktes ännu ett fusk som upprörde många tittare. Nämligen när Christoffer Willéns och Michael Björklund fuskade i finalveckan.

Tävlingsmomentet gick ut på att deltagarna skulle simma ut i vatten, addera en mängd siffror för att sedan få tillgång till en kod som öppnade en kista på stranden. Det som skedde var att Christoffer viskade rätt siffror i Michaels öra.

– Det där är ju det bästa för Robinson. För det blir en grej där vissa är för och vissa och är emot. Det var ett lyckat drag på så vis. Men jag skulle inte ha klarat mig utan hjälp där eftersom jag har så pass grava läs- och skrivsvårigheter. Det hade varit kört för mig. Christoffer ville vara bussig och hade inga baktankar, berättade Michael tidigare för Hänt.

FOTO: Simon Eliasson/TT och Jessica Gow

FRÅN FÖRSTASIDAN