Så kan Putin lönnmördas – då kan det hända: ”Plötsligt är han...”

Så kan Putin lönnmördas – då kan det hända.

Vladimir Putins dagar vid makten kan vara räknade, enligt den tidigare chefen inom CIA, Daniel Hoffman.
Han menar att flera högt uppsatta personer förr eller senare vill få bort presidenten och då ligger ett lönnmord närmast till hands.
– Plötsligt är han död, säger han i en intervju med Daily Beast.
Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor
0:34

Efter reklamen: Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor

(0:34)

Slå på ljud

Under en längre tid har det spekulerats i om president Vladimir Putin, 69, är allvarligt sjuk. Både hans fysiska och psykiska hälsa har ifrågasatts kraftigt sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari i år.

I slutet av maj kom den amerikanska tidningen New Lines Magazine över en hemlig ljudinspelning från en icke namngiven oligark. Oligarken beskrivs som en av Rysslands rikaste och ska ha nära kontakt med Kreml.

– Han är svårt sjuk i blodcancer, sa oligarken i ljudinspelningen.

Har motiv att lönnmörda presidenten

Men den ryske presidentens liv kan vara i fara på andra håll än hans fysiska hälsa. Enligt Daniel Hoffman, före detta chef inom CIA, så skulle högt uppsatta personer så som försvarsminister Sergej Shojgu, chef för säkerhetsrådet Nikolaj Patrutjev och FSB-chefen Alexander Bortnikov alla kunna ha motiv att få bort Putin från makten. Detta säger han i en intervju med Daily Beast.

Enligt honom är det inte särskilt troligt att de kommer att uppmuntra den ryske presidenten att avgå frivilligt. Han tror istället att ett lönnmord ligger närmast till hands.

– Det är knappast så att de kommer fråga. Utan det rör sig snarare om en hammare i huvudet och sen är han död. Eller så skickar de honom till ett mentalsjukhus, säger Hoffman i intervjun.

Experten: Då kan Putin mördas

Den tidigare chef inom CIA har varit stationerad i Moskva och han menar att personer inom den ryska eliten som har ledarambitioner just nu i det tysta smider planer mot Vladimir Putin. Men han menar att dessa planer kommer att sättas i verket när de har tröttnat på presidenten och hans agerande.

– De som gör det här kommer att göra det i största möjliga hemlighet, så att Putin inte får reda på det och låter lönnmörda dem först. Det kommer att ske mycket plötsligt, och sen är han död, säger Daniel Hoffman.

FOTO: MAXIM SHEMETOV

FRÅN FÖRSTASIDAN