krimfall

Luna, 9, överfölls av 15-åring i Skellefteå – nu berättar familjen

Luna, 9, överfölls av 15-åring i Skellefteå – nu berättar familjen

9-åriga Luna överfölls av en 15-åring i Skellefteå.
Attacken har skakat om Sverige – och våldtäktsmannen är nu dömd.
Nu talar familjen ut om händelsen:
– Det är svårt, Emma Johedet Wettergren i TV4:s Efter fem.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anders Thornberg bryter tystnaden
1:40

Efter reklamen: Anders Thornberg bryter tystnaden

(1:40)

Slå på ljud

I somras kom ett larm från Skellefteå.

En 9-årig flicka hade blivit överfallen när hon cyklade hem från fritids. Flickan hade hittades svårt skadad i en skogsdunge i området Morö Backe.

Hon svävade mellan liv och död. En polisman som var en av de första på plats insåg hur illa läget var att han sprang med henne i famnen till ambulansen.

En 15-åring hade attackerat flickan, våldfört sig på henne och strypt henne med ett snöre. 9-åringen blev såpass skadad av sina skador att hon hamnade i koma – och fått tillbringa lång tid på sjukhus för att rehabiliteras.

Lunas, 9, faster, Emma Johedet Wettergren berättar om händelsen i TV4.

Foto: TV4

15-åringen dömdes för brottet

15-åringen har senare dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, för brotten grov våldtäkt mot barn och försök till mord.

– Från mitt perspektiv är det här det bästa tänkbara straffet. Personen är i behov av vård och det kommer att prövas om han är lämplig att skrivas ut eller inte. Jag ser ingen anledning att klaga på domen när det blir som jag önskat, säger Andreas Nyberg, åklagare till SVT Nyheter efter att domen föll.

Både skolan och socialen i Skellefteå har kritiserats för att inte agerat nog, trots att varningstecken och anmälningar funnits. Många kritiker menar att det varit sekretess mellan myndigheterna som gjort att detta fick ske.

Familjen talar ut: ”Outhärdligt”

9-åringen heter Luna. Hon är i dag 10 år gammal och är fortfarande svårt skadad efter händelsen – och sitter numera i rullstol. Efter domen är nu familjen redo att tala om det fruktansvärda händelsen.

I TV4:s Efter fem berättar Lunas faster Emma Johedet Wettergren, 38, om traumat. Hon är starkt kritisk till sekretessen mellan socialen, skolan och polisen.

– Vem är sekretessen till för? Släpp den, säger Lunas faster Emma Johedet Wettergren och beskriver situationen som familjen har befunnit sig i.

– Det är olidligt och outhärdligt. De gånger att hon ler och skrattar, då brister det ju. Man känner tacksamhet över att hon finns kvar hos oss. Att hon vägrade dö, säger Emma Johdet Wettergren i TV4:s Efter fem.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Det kan bli en ”Lex Luna”

I Efter fem får fastern frågan om hur Luna var som person innan händelsen.

– Hon är varm och härlig. Hon har en speciell plats i sitt hjärta för små barn och djur. Hon är en konstnärssjäl med ett stort mått av tålamod, säger fastern och tillägger att hon var sprallig.

– Hon gör framsteg idag. Hon kan säga några ord. Men vi kommunicerar mest via sinnesstämning. Ofta ler hon. Hon kände igen sin lillasyster när hon kom ut från IVA, fortsätter Emma Johdet Wettergren.

Justitieminister Gunnar Strömmer, 50, öppnar i programmet att det kan komma att införas en ”Lex Luna”, angående sekretesslagstiftningen.

Foto: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN