Persson njöt av säsongens sämsta lopp

Persson njöt av säsongens sämsta lopp

Emil Persson, i den gula ledarvästen, hade en tung dag i Bikebeinerrennet. Arkivbild.

Geir Olsen/NTB/TT
Kanske börjar Emil Perssons succésäsong ta ut sin rätt.
Efter vinsten i Vasaloppet och en redan säkrad totalseger i långloppscupen blev Birkebeinerrennet 27-åringens sämsta insats för säsongen.
– Jag hade väl en fin tur på fjället, kan man säga, säger Persson, 14:e för dagen, till SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det blev norsk seger både på dam- och herrsidan i det klassiska längdloppet, 54 kilometer mellan Rena och Lillehammer. Ida Dahl, som leder totalcupen, hade länge greppet på damsidan, men svenskan blev upphunnen och frånåkt av hemmahoppet Astri Øyre Slind under den sista milen.

I mål var Dahl till slut nästan en minut bakom norskan, som tog sin andra raka seger i tävlingen.

Ida Dahl behåller dock den gula ledarvästen inför de två avslutande loppen.

Norrmän överallt

Den regerande mästaren tog hem segern även på herrsidan. Norges dominans var total med hemmaåkare på de sju främsta placeringarna. Fyra åkare – Andreas Nygaard, Johan Hoel, Runar Skaug Mathisen och Magnus Vesterheim – gjorde upp om det i en spurtuppgörelse. Nygaard drog det längsta strået, och vann Birkebeinerrennet för andra året i rad.

Bäste svensk blev Max Novak på åttonde plats, nästan tre minuter från segern. För Emil Persson gick det ännu lite sämre.

Hejade på publiken

27-åringen har vunnit nio lopp i vinter, bland annat Vasaloppet för två veckor sedan, och har redan säkrat segern i långloppscupen. Därför var säsongens sämsta insats inte så betungande trots allt.

– Det är det som gör att man ändå kan åka och njuta lite mer. Den är klar. Då får man passa på att njuta, säger Persson till SVT.

– Jag hade ingenting med det här att göra i dag. Bara efter någon kilometer kändes det jobbigt. Jag hade väl en fin tur på fjället, kan man säga. Man fick åka och njuta lite, snacka lite och heja på publiken. Det var en jäkla stämning i alla fall.

FRÅN FÖRSTASIDAN