Hemliga detaljerna om Liz Truss: Otrohetsaffär och attack mot kungahuset

Liz Truss är Storbritanniens nya premiärminister

TT
Hon hatar sitt namn, en otrohetsaffär höll på att kosta hennes politiska karriär och en dold hemlighet kan få mötet med drottning Elizabeth att bli stelt.
Det här är Liz Truss, 47 – Storbritanniens nya premiärminister.

Liz Truss valdes i dagarna till Storbritanniens nya premiärminister efter Boris Johnson och blir den tredje kvinnan genom historien på posten efter Margaret Thatcher och Theresa May.

Det satte fart på de brittiska medierna som genast började gräva i 47-åringens förflutna.

Och det finns en hel del kontroverser i hennes liv.

Men vi tar det från början.

Truss växte upp med en pappa som var lärare och professor i matematik och en mamma som var sjuksköterska.

På grund av pappans jobb flyttade familjen först till Skottland och senare till Leeds där hon bodde under sina ungdomsår.

Heter något annat

Hon heter egentligen inte heller Liz, utan Mary, men efter att ha hatat sitt första namn uppmanade hon omgivningen att kalla henne för just Liz.

Karriären tog sedan fart 2014 när hon blev den yngsta kvinnliga ministern i brittisk historia. Sedan har Truss hunnit med att vara både utbildningsminister, miljöminister och senast utrikesminister.

Hon påstår själv att hon kommer att jobba hårt för att sänka skatterna, både inkomstskatten, bolagsskatten – och momsen på el och bränslen.

Truss är gift med revisorn Hugh O'Leary, som hon har två döttrar med, men både äktenskapet – och den politiska karriären – höll på att gå i stöpet 2016.

Då avslöjades en otrohetsaffär.

Truss hade ett hemligt kärleksförhållande i ett och ett halvt år med sin politiske mentor, Bob Neill, som även han var gift.

Bobs äktenskap sprack, men Liz Truss lyckades försäkra sin make om att första dottern verkligen var hans – och han förlät henne.

Själv har Truss sagt att förhållandet med Hugh har blivit starkare efter affären.

Attacken mot kungahuset

Brittiska medier avslöjar också en annan mörk hemlighet om den nya premiärministern.

I en video som florerar just nu kräver hon nämligen att monarkin i Storbritannien ska avskaffas.

Videon är inspelad 1994, när Truss var 19 år gammal, och att den har läckt ut just nu är särskilt olämpligt eftersom hon ska träffa drottning Elizabeth i veckan.

– Jag har redan träffat drottningen och hon var alldeles för artig för att ta upp det där med mig, har Truss sagt till brittiska medier.

Om hon själv kommer att ta upp det, och be om ursäkt, svarar hon:

– Jag hade fel när jag sa vad jag sa vid den tiden.

I en intervju med BBC säger Truss att hon var ”professionellt kontroversiell” i sin ungdom och att hon ”gillade att utforska idéer”.

– Men jag började förstå mer om varför Storbritannien är så framgångsrikt, och en del av vår framgång är den konstitutionella monarkin som stöder en fri demokrati.

Liz Truss är ny brittisk premiärminister

PHIL NOBLE

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN