livet med barn

Hägerstensmammorna skaffade barn på egen hand – nu hjälps de åt

Hägerstensmammorna.

FOTO: TV4
De kallar sig Hägerstensmammorna och har valt att bli föräldrar på egen hand.
Tillsammans hjälps de åt och stöttar varandra som ensamstående mammor.
Idag består nätverket av runt 60 ensamstående mammor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Josy födde sin son helt själv i havet
0:32

Efter reklamen: Josy födde sin son helt själv i havet

(0:32)

Slå på ljud

Sedan 2016 är det möjligt för ensamstående kvinnor att bli föräldrar genom assisterad befruktning. Sju år senare har man börjat se en ökning av antalet befruktningar i Sverige, rapporterar TV4.

Tre kvinnor som valt att bli mamma på egen hand är Maria Hagström, Kattis Jacobsson och Stina Lönnqvist. Tillsammans utgör de gruppen Hägerstensmammorna som hjälps åt att ta hand om barnen.

– Vi är väldigt många som skaffat barn på egen hand i Hägersten. På min gata bodde vi vid ett tillfälle sex eller sju mammor samtidigt, berättar Maria Hagström.

De är drygt 60 stycken mammor och har alla träffats genom en Facebook. Nu är de som en familj – helt utan pappor.

”Ska jag göra det här själv? Eller ska jag leva utan barn?”

Idag är det allt fler kvinnor som väljer att bli förälder utan en partner. Kattis Jacobsson berättar att hon redan i 30-årsåldern började fundera på att bli mamma. Hon funderade länge fram och tillbaka och började plötsligt närma sig 40 och hade ännu inte träffat någon.

– Ska jag göra det här själv? Eller ska jag leva utan barn?, ställde hon sig frågan.

Stina Lönnqvist berättar att hon alltid haft en barnlängtan och trodde att hon skulle få barn tidigt. När hon började närma sig 30 bestämde hon sig för att ta steget på egen hand.

– När jag var 28-29 så var den så stor att jag inte längre ville vänta på en relation, berättar hon i Nyhetsmorgon.

Hägerstensmammorna besvarar kritiken

Sedan det blev lagligt med assisterad befruktning för ensamstående kvinnor har ökningen skett drastiskt. 2018 föddes 167 barn till ensamstående kvinnor och 2022 340 barn – sedan 2016 har totalt 1031 barn fötts av ensamstående kvinna efter behandling.

Hägerstensmammorna.

Hägerstensmammorna är en Facebookgrupp med omkring 60 mammor.

FOTO: TV4

Hägerstensmammorna har mött en del kritik för sina självständiga val. Det handlar bland annat om att man anser att kvinnorna är själviska som föder ett barn som växer upp utan pappa, men också barn utan manlig förebild klarar sig sämre.

– Man kanske stirrar sig lite blind på föräldrarna. Att det ska vara en mamma och en pappa eller två föräldrar, men det finns ju så många andra som är viktiga, säger Maria Hagström.

Samtliga mammor berättar att de har manliga släktingar och vänner som räcker gott och väl som manliga förebilder för deras barn.

”Barnen får ett nätverk runt sig med trygga vuxna...”

Det kan vara tungt att vara ensamstående förälder, men det finns även många positiva sidor. Speciellt om man skaffat sig ett gäng av likasinnade.

– Barnen får ett nätverk runt sig med trygga vuxna som stannar kvar. Framförallt i den gemenskapen som vi har, säger Stina Lönnqvist.

Genomför man behandlingen i Sverige är det lag på att ha en öppen donator, det vill säga att barnet vid 18-årsålder kan ta reda på vem donatorn är.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN