Prins Harry och Meghan Markles namnval till dottern

Prins Harry och Meghan Markle.

Häromdagen fick prins Harry och Meghan Markle sitt andra barn – en dotter med namnet Lilibet Lili Diana.
Namnvalet har väckt reaktioner över hela världen, både positiva och negativa.

Prins Harry och Meghan Markle har sedan en tid tillbaka flyttat från kungafamiljen i Storbritannien till soliga Kalifornien i USA. Flytten väckte stora rubriker för att Harry och Meghan valde samtidigt att lämna det brittiska kungahuset. Kritiken mot det före detta prinsparet har växt och många är fundersamma till varför de ville lämna sina kungliga uppdrag men fortsätta att vara offentliga.

I början av året ställde Meghan och Harry upp på en intervju med intervjudrottningen Oprah Winfrey. Det före detta prinsparet pratar om psykisk ohälsa, prinsessan Dianas död och de vittnar även om rasism i kungahuset.

Stämningen är fortfarande inte som den en gång var mellan prins Harry och hans familj hemma i London och senast han träffade dem var under hans morfar, prins Philip begravning den 17 april 2021.

Meghan Markle och prins Harrys namnval har väckt starka känslor

Den 4 juni klockan 11:40 föddes Meghan och prins Harrys andra barn på ett sjukhus i Santa Barbara, Kalifornien. En lillasyster till deras äldsta son Archie, 2. De har gett dottern namnet Lilibet Lili Diana Mountbatten-Windsor.

OJ! Carolina Neurath stoppad av SVT

Lilibet valdes som en hyllning till drottningen, namnet var prins Philip smeknamn till hans hustru drottning Elizabeth. Diana valdes för att hedra Harrys mor, prinsessan Diana som gick bort i en bilolycka 1997.

Namnet Lilibet har väckt starka känslor världen över och väldigt många är överens om att valet av namn är smaklöst och ett hån mot drottningen av England.

Angela Levin, som skrivit en biografi om prins Harry är en stark kritiker till namnet, i en intervju i tv-programmet Good Morning Britain berättar hon om vad hon tycker om valet av namn.

– Jag tycker inte att det är en bra ide. Det är oförskämt mot drottningen. Det är ett privat smeknamn från hennes make, som inte varit död speciellt länge. Prins Charles skulle aldrig kalla sin mamma för Lilibet, säger Angela.

Youtube-personligheten Murky Meg som ofta uttalar sig om det brittiska hovet har också uttalat sig om namnvalet.

"Elizabeth hade funkat bra som ett hyllningsnamn till drottningen om det var det de var ute efter (även om det också skulle vara ett hyckleri med tanke på hur de behandlat drottningen de senaste åren), men jag tycker att det är skamligt att använda sig av Lilibet. Världen vet att det var ett namn som förekom i drottningens barndom och ett som prins Philip använde på ett intimt och kärleksfullt vis ända fram till dess att han dog. Att använda ett personligt smeknamn på sitt eget barn efter allt de gjort är vidrigt", skriver Meg på Twitter.

Än så länge har det brittiska hovet inte kommenterat namnvalet.

LÄS OCKSÅ: Meghan Markle och Harry har fått sitt andra barn

LÄS OCKSÅ: Klädregeln på prins Philips begravning stoppar gästerna

FOTO: Youtube, MISC/TT