Så sörjer svenska kungahuset under prins Philips begravning

Drottning Elizabeth, prins Philip, drottning Silvia, kung Carl Gustaf

Det brittiska kungahuset och det svenska kungahuset har länge haft en god relation till varandra. Därför är det nu en stor sorg som råder i den svenska kungafamiljen och så här kommer de att sörja under prins Philips begravning.
Slå på ljud

Det var under förra fredagen som den tråkiga nyheten kom om att prins Philip somnat in efter en tids sjukdom. Han blev 99 år gammal och om bara två månader skulle han fyllt 100.

LÄS MER: Nya bilden på prins Julian väcker reaktioner

Drottning Elizabeth, 94, har haft prins Philip vid sin sida ända sedan 1947. De har med andra ord upplevt mycket tillsammans och i mångas ögon har de varit ett världsledande kungligt par. Men nu är det slut med det efter att prins Philip lämnat oss.

Tillsammans har de sönerna prins Charles, 72, prins Andrew, 61, prins Edward, 57 och dottern prinsessan Anne, 70.

Inför begravningen har det beslutats att 30 personer får närvara för att sörja prins Philip. Det kommer vara den närmaste familjen men även några högheter från Tyskland. En närstående person som fattas på begravningen är däremot Meghan Markle, eftersom hon är höggravid så stoppades hon från att flyga.

Prins Harry och Meghan Markle lämnade kungafamiljen

Tidigare i år kom beskedet om att prins Harry och Meghan bryter med det brittiska kungahuset. Det var efter att paret medverkat i en intervju med Oprah Winfrey som det visade sig att det fanns ett missnöje angående hur de behandlats av drottning Elizabeth.

När prins Harry och Meghan lämnade kungafamiljen, för ett liv i Los Angeles, fråntogs de sina kungliga titlar. Prins Harry fråntogs även sina medaljer och hans uniform. Med tanke på detta har det nu beslutats att en klädregel ska råda under prins Philips begravning – alla ska bära civila kläder. Anledningen till detta är för att undvika att fokus riktas mot prins Harry.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Att svenska kungafamiljen har ett speciellt band till den brittiska kungafamiljen är ingen hemlighet. Det är faktiskt så att kung Carl Gustaf XVI är brylling med drottning Elizabeth.

Så sörjer svenska kungafamiljen – speciella bandet till britterna

Britternas drottning Victoria var nämligen kung Carl Gustafs farmors farmor (och hans morfars farmor också för den delen!). Och det är hennes smarta äktenskapspolitik som ligger bakom att kungen är brylling med drottning Elizabeth. Och att hans mamma och pappa prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla både var sysslingar och bryllingar med varandra.

Stockholms slott

Stockholms slott flaggar på halv stång idag.

Nils Petter Nilsson / TT

I ett meddelande till Hänt berättar nu Hovets informationschef Margaretha Thorgren hur kungafamiljen kommer sörja under prins Philips begravning.

”Kondoleans är skickad från kungafamiljen. Kransar är skickade från kungafamiljen. Stockholms slott flaggar på halv stång och det blir serafimerringning”, skriver hon till Hänt.

Margaretha förklarar också den stora sorgen som råder i svenska kungafamiljen under lördagen.

”Kungafamiljen hedrar begravningen med varma tankar och goda minnen.”, skriver hon.

FOTO: Patrik Österberg/TT, David Davies

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Sofias beslut för Julian – stora skillnaden från Madeleine

LÄS OCKSÅ: Drottning Elizabeth planerar sin egen död – allt om hennes bortgång

SENASTE NYTT!