Därför bryter prins Harry och Meghan Markle helt med kungafamiljen

Meghan och Harry

Nu bekräftar det brittiska hovet att Meghan Markle och prins Harry klipper de sista banden med kungahuset.
Makarna blir därmed av med sina hedersuppdrag.

För ett år sedan meddelade prins Harry och Meghan Markle att de ville tjäna egna pengar och vara mer självständiga. Drottning Elizabeth lät dem lämna kungahuset med ett års prövotid.

Paret har sedan dess gjort superaffärer med Netflix och Spotify, samt engagerat sig i det amerikanska presidentvalet. Ett drag som dock inte var speciellt uppskattat från drottningens sida.

Nu har det gått ett år sedan prövotiden inleddes och nu står det alltså klart att paret lämnar kungahuset helt och hållet. Det är i ett pressmeddelande som hovet nu går ut med beskedet.

LÄS MER: Helena Segers stora makt – i Zlatan Ibrahimovićs avgörande beslut

”Hertigen och hertiginnan av Sussex har bekräftat för Hennes Majestät Drottningen att de inte kommer att återvända som arbetande medlemmar av Kungafamiljen”, skriver de.

Prinsparet förlorar sina kungliga titlar

Det har hänt mycket för prinsparet under deras ett års långa prövotid. Bland annat har de flyttat till Kalifornien och nyligen kom den glada nyheten om att Meghan är gravid för andra gången.

– Vi kan bekräfta att Archie kommer att bli storebror. Hertigen och hertiginnan av Sussex är mycket glada över att de väntar sitt andra barn, sa en talesperson för paret till People.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Men nu har alltså den slutgiltiga separationen från kungahuset blivit av. Det kan vi läsa i ett pressmeddelande som Buckingham Palace själva skickat ut.

”Hertigen och hertiginnan av Sussex har bekräftat för hennes majestät drottningen att de inte kommer att återvända som arbetande medlemmar av kungafamiljen. Efter att ha haft samtal med hertigen, har drottningen bekräftat i skrift att det inte är möjligt att fortsätta med ansvarsområdena och plikter som kommer med ett liv i allmänhetens tjänst. Hedersbetygelserna och beskyddarrollerna som hertigen och hertiginnan kommer därför att tas tillbaka av drottningen, och sedan delas ut till de arbetande medlemmarna av kungafamiljen”, står det i uttalandet.

Drottning Elizabeth om sonens beslut

Drottning Elizabeth, som normalt sett håller en diskret ton har nu uttryckt sin stora sorg över hur det blev.

– Alla är bedrövade på grund av beslutet, men hertigen och hertiginnan förblir djupt älskade familjemedlemmar, säger hon i pressmeddelandet.

Det här innebär nu att Harry och Meghan förlorar sina kungliga titlar. För Harry svider det troligen lite extra då han själv tjänstgjort, och förlorar därmed sina tre militära titlar. Han är speciellt förtjust i sin roll som kapten för den kungliga flottan. Enligt Svensk Dam kan han också komma att bli stoppad från att bära uniform i offentliga sammanhang – en tuff prestigesmäll för prinsen.

– Vem som ska få titeln efter Harry är en väldigt känslig fråga, så att ge drottningen sista ordet i den frågan är helt klart det bästa alternativet, säger en källa med insyn till The Sun.

FOTO: TT

LÄS OCKSÅ: Meghan Markle och prins Harry drabbade av missfall – egna orden

LÄS OCKSÅ: Här är allt vi vet om säsong 5 av Netflix-serien The Crown

SENASTE NYTT!