Klädregeln på prins Philips begravning stoppar gästerna

Prins Philip, drottning Elizabeth

Prins Philips begravning går strax av stapeln. Men det kommer inte bli som de vanliga kungliga begravningarna med ståtliga uniformer och medaljer. Nu meddelar brittiska kungahuset att det är civila kläder som gäller.

Det var under förra fredagen som den tråkiga nyheten kom om att prins Philip somnat in efter en tids sjukdom. Han blev 99 år gammal och om bara två månader skulle han fyllt 100.

Drottning Elizabeth har haft prins Philip vid sin sida ända sedan 1947. De har med andra ord upplevt mycket tillsammans och i mångas ögon har de varit ett världsledande kungligt par. Men nu är det slut med det efter att prins Philip lämnat oss.

Tillsammans har de sönerna prins Charles, 72, prins Andrew, 61, prins Edward, 57 och dottern prinsessan Anne, 70.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Då begravs prins Philip

Prins Philip, eller hertigen av Edinburgh som hans formella titel var, begravs på lördagen klockan 16:00 i Windsor Castle, väster om London. På grund av coronapandemin kommer endast 30 av de närmast sörjande vara på plats under begravningen, men det hela kommer sändas på tv.

Prins Harry är givetvis en av dem som kommer delta i begravningsceremonin, men hans fru Meghan Markle är inte på plats. När Harry flög in till London Heathrow från Los Angeles var han nämligen ensam. Det hela beror på att Meghan är höggravid med parets andra barn och får därför inte flyga.

LÄS MER: Patrick Ekwalls privata ord till Tilde bakom kulisserna

För drygt en månad sedan medverkade prins Harry och Meghan i en intervju med Oprah Winfrey. I intervjun talade de ut om saker de tidigare inte ens nämnt. I ett intimt samtal berättade prinsparet om trycket från offentligheten, föräldraskapet, deras framtida drömmar och om varför de valde att lämna den brittiska kungafamiljen.

Därför stoppas gästerna från att bära uniform

Det hela slutade med att Harry och Meghan beslutade sig för att lämna deras titlar i den brittiska kungafamiljen. Parets beslut har blivit en stor världsnyhet, men beslutet har även lett till ändringar nu inför prins Philips begravning.

Nu kommer brittiska kungahuset nämligen med beskedet att alla som deltar i begravningen ska bära civila kläder och därmed alltså lämna de militära uniformerna hemma.

Beslutet om civila kläder beror enligt brittiska medier på att prins Harry riskerar att få stort fokus riktat mot sig, då han isåfall skulle vara den enda som inte bär uniform.

Harry var tidigare kapten i den brittiska armén. Men i samband med att han och Meghan lämnade det kungliga livet och flyttade till Kalifornien förlorade Harry alla sina militära hederstitlar.

FOTO: STEFAN WERMUTH, TT

LÄS OCKSÅ: Meghan Markle om bröllopsbråket med Kate

LÄS OCKSÅ: Meghan Markle och prins Harry avslöjar könet på bebisen